En bok som vänder sig till både nybörjare och de som är lite mer rutinerade är Hemmaframställning av Vin. Den är fullproppad med mängder av goda tips och råd.

Vin är en enastående ljuvlig dryck som kan avnjutas i massor annorlunda sammanhang. Och skilda sorter passar olika bra till olika mat o.s.v. Det innebär att det finns mycket att utforska vad gäller vin. Dessa är de främsta anledningarna till att många har ett kraftfullt brinnande intresse för vin. Primärt att dricka vin, men självklart också all typ av fakta om vin, som exempelvis druvsorter, framställning m.m.

Under de senaste åren har det blivit allt mer populärt att privatpersoner producerar sina egna viner i sina hem. Det har blivit både enklare och processerna har blivit förfinade. Att hemmaframställning av vin rentav är förhållandevis lätt är det alldeles för många som inte antar. Det är typiskt att människor har funderat på att börja brygga hemma men avstår därför att de tror att det är för svårt. Det är viktigt att inte tillåta sig avskräckas av ens okunskap. Det krävs en aning självförtroende precis som inför allting övrigt vi tar för oss.

Många ser hemmaframställning av vin som en festlig hobby. För en del har det inte funnits särskilt mycket av intresse att sysselsätta sig med på fritiden förrän de upptäckte intresset för att brygga vin hemma. Därutöver är det tilltalande att man kan spara relativt mycket slantar på att brygga eget vin.

Idag är det flera vinexperter som arbetar med att oavbrutet förädla metoder och verktyg för vinframställningen överlag. Ett övergripande mål som i princip gäller all typ av vinframställning är att lämna så lite som möjligt åt slumpen. Till exempel tillkommer ständigt många nya ingredienser med förbättrad kvalité som påverkar slutresultatet. I synnerhet påverkar vissa nya vintillverkning vitt så att mindre i bryggningen lämnas åt slumpen.

Och allt det arbetet som vinexperterna ägnar sig åt påverkar även våra förutsättningar för att brygga vin hemma. Det är också möjligt att inom kontexten för hemmabryggning lämna så lite som möjligt åt slumpen.

För att börja att brygga eget vin hemma krävs en del nödvändig utrustning. Det är framför allt ett jäskärl, en gummihätta tillsammans med jäsrör och en hävert som krävs för att ha möjlighet att sätta sin första sats.

Innan man påbörjar sin första bryggning gäller det att hitta ett bra recept att följa. Det är viktigt att följa det till punkt och pricka. Se även till att noga notera allting som behövs. Den höga noggrannheten rekommenderas därför att det ju rentav tar lång tid innan en sats blir färdig. Och då vore det olyckligt ifall all tid gått till spillo p.g.a. någon trivial miss. Därutöver bör all utrustning kontrolleras ordentlig före användning. Det är av yttersta vikt att den är ren. Om inte så finns en risk att smaken på vinet förvrängs samt förstörs.

För att få reda på mer kring allt som rör framställning av vin bör man läsa boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen. Det är en bok som hjälpt massor människor i närmare 30 år (den har utkommit i många reviderade upplagor). I boken besvaras bland annat frågor om varför man bör använda vissa ingredienser och vilken nytta de gör. Boken innehåller även tips på nya starkviner, och behandlar frågor runt smaksättning och vinprovning.

Det bästa av allting är att boken endast finns några knapptryck bort. Den finns nämligen tillgänglig avgiftsfri som e-bok på landets samtliga bibliotek. Det innebär att du kan läsa den omedelbart på skärmen alternativt på din läsplatta. Registrera ett konto för e-böcker genom ett bibliotek så är du igång.

Hemmaframställning av Vin är boken du måste läsa för att få svar på samtliga dina frågor om vinframställning. Den finns bland annat på allt-fraktfritt . se samt hembryggning . se. Samt går att låna totalt gratis på biblioteken I form av en ebok.