Blindtester av läsk är kul. Det passar extra bra om du vill fira något. Ta fram läskmaskinen och använd en smakessens som ger dig Pommac läsk. Det kan lika gärna vara CAMPIS som Pommac, alla känner inte skillnaden.

mineralvatten

Att du inte känner skillnaden beror inte så mycket på själva läsken som på det faktum att du kanske inte är så insatt i hur det ska smaka. Det kanske inte har någon betydelse? Om man gillar smaken så är det väl bara att köra?

Pommac är en smak med svenska anor

Pommac brukar vara lättast att peka ut. Man känner lätt igen den. Du behöver inte köpa Pommac i vanliga butiker.

Du kan lika gärna köpa läskkoncentrat och använda för att göra egen läsk. Champis har ett annat namn hos allt-fraktfritt.se, där heter den Fruktis istället.SE och tillverkas av Aromhuset.

Du kan göra Pommac och Champis hur du vill. Välj fritt. Blanda som du vill med koncentrat. Du kan anpassa smaken med koncentraten. Du kan också styra mängden kolsyra.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De har levererat i 30 år. En prispressad marknad stänger ute andra aktörer som Sodastream och AGA.

Vikingsoda kuppade sina koncentrat. De började sälja kvalitetskoncentrat i nivå med Aromhuset. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. Sockerbaserat läskkoncentrat spädes 1+7. Då behövs bara några deciliter koncentrat.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Det blir mindre socker men samtidigt mer smak. Kanske är det rent av nyttigare än vanlig läsk? Julmusten till trots.

Men som om det inte räckte med det har Aromhuset maximerat smakerna i sina vanliga varianter. Sockret reduceras först med 80 %. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

Det ger samma effekt som gör att frukt är nyttigt medan juice är en onyttig sockerbomblösning med smak. Du vet väl att frukt också innehåller kostfibrer?

Du får många val med en läskmaskin. Det betyder att du kan göra egen Pommac. Det kan vara roligt att prova.

Vi kan läsk i Sverige. När nära nog resten av världen hade 4-5 smaker fanns här bryggerier med 30 smaker. Sverige är fortfarande världsledande. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Kombinationen päron och citron ger sockerdricka. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Idag är det Aromhuset som för smaken vidare.

Pommac och Champis är konkurrenter. Båda är en fruktchampagne, en läsk av superkvalitet. Champagne är faktiskt också ett vindistrikt. Om du vill handla koncentratet ska du leta efter namnet Fruktis.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. 7UP är inte alls samma sak.

Julmust är en annan svensk klassiker. Den mest kända colan är nog ändå Coca cola. Men Cuba Cola slog ut Coca Cola i blindtester.

Grape Tonic är ytterligare ett svenskt varumärke av rang. Innan bryggeriernas dagar såldes all läsk på apotek. Pripps har hållit på kvaliteten.

Så kan du testa läsk hemma

Bjuda in lite folk som vill ha kul. De får bära blindkavle eller kanske en mössa som går att dra ner över ögonen. Bjud sedan på drickat. Nämn namnet på dessa.

Om smakerna är lika varandra blir det extra kul. Alla får testa utan att se varumärket. Sedan får testpersonerna svara.

När testet är klart så visar du personen vad det var. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Du kan göra det till en tävling. billig läsk Vinnaren kan få hemmagjord läsk.

Eller så skippar du testet och bjuder på Pommac och Champis. Det kommer att bli både kul och gott.