Natriumkarbonat (Na2CO3) brukar även gå under namnen hushållssoda och målarsoda. Natriumkarbonat är en jonisk förening som i vatten ger ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) samt en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Ämnet är ett av världens viktigaste på jorden och förekommer naturligt men kan produceras konstgjord väg. Vid konstgjord framställning blandas natriumklorid (salt) och ammoniak. Det finns rikligt med natriumkarbonat i exempelvis USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Turkiet och Sydafrika.

Natriumkarbonat har en neutral lukt och neutraliserar flertal fläckar och lukt på ett mycket effektivt sätt. Det passar ypperligt för all typ av rengöring av tyngre smuts. Dessutom funkar natriumkarbonat enastående åt att ta bort beläggningar på silver. Flera hushåll använder natriumkarbonat för att få ny glans åt sina silverföremål.

Natriumkarbonat känns igen i sin fasta form som ett relativt grovt fördelat vitt pulver. Flera tillverkningsindustrier använder ämnet i fast form. Till exempel glas- och tvålindustrin. Natriumkarbonat är särskilt bra lämpat inom dessa områden eftersom natrium karbonat (na2co3)
är ett kraftfullt alkali.

Den fasta och även vattenfria formen av natriumkarbonat brukar fungera väldigt effektivt som rengöringsmedel. Innan man till exempel vävsätter alternativt tapetserar kan natriumkarbonat vara till stor nytta. Det gäller att tvätta väggar som inte kräver förarbete grundligt med natriumkarbonat (eller målarsoda som det vanligtvis kallas i sammanhanget). För att fett och smuts på ett effektivt sätt ska lossna så ska en svamp användas, och det är angeläget att kontinuerligt skölja den med vatten. För övrigt kan natriumkarbonat fungera bra för att rengöra och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och för att exempelvis bearbeta trall.

Är det farligt om man råkar få natriumkarbonat på huden? I somliga fall kan det upplevas en aning frätande så för den skull bör handskar och skyddsglasögon användas. Men i regel är det på intet sätt farligt att få natriumkarbonat på sig. Man bör dock alltid ta det säkra före det osäkra. Dessutom ska man vara noggrann med att se till att inte få det i ögonen eftersom det kan leda till sveda och irritation. Natriumkarbonat är heller inte farligt att förtära under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga. Man bör dock ställa krav på att inhandlad flaska med natriumkarbonat har en barnsäker kapsyl.

Natriumkarbonat används av många som vill få sitt silver att blänka på nytt. På så sätt rengörs silvret och beläggningar avlägsnas i en mycket effektiv process. Innan man använder sig av metoden ska man dock vara noggrann med att ta bort grövre smuts samt fett från silvret.

Man placerar en bit aluminiumfolie i en glasskål eller liknande och strör över natriumkarbonat och därefter häller över kokande vatten. Det silver som man önskar rengöra doppas i skålen så att det kommer i förbindelse med natriumkarbonatet och foliets yta. En reaktion uppstår och det börjar bubbla kraftigt i skålen i några minuter. Beläggningarna på silvret ska ha avlägsnats när det bubblat klart. Sedan tar man upp silvret och sköljer det med kallat vatten och torkar och gnider det med en trasa. Silvret har nu fått nytt liv och blänk.

Beläggningen på silvret utgörs av silversulfider som i den bubblande processen omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Eftersom silversulfiderna blir till gas bör man vädra ordentligt både under och efter behandlingen av silvret. Det gäller speciellt ifall hårt oxiderat silver ska behandlas.

Fördelen med att behandla silver enligt ovan förfarande är att det behålls finare längre. Det slits nämligen inte på samma sätt som om putsmedel hade använts.

Natriumkarbonat finns oftast att handla i dagligvaruhandeln. Det brukar gå under benämningen målarsoda i främst färgbutiker och hushållssoda i flera övriga affärer. På internet finns det på prisad.se och ett jättesortiment finns på hembryggning.se.