Natriumkarbonat, vars formel är Na2CO3, är ett av världens mest använda och viktigaste kemiska ämnen på jorden. Natriumkarbonat släpper ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Substansen är ofarlig vid beröring med huden, men kan föranleda retning i ögonen. I låga koncentrationer är det heller inte giftigt att äta natriumkarbonat.

Natriumkarbonat kännetecknas som ett relativt grovt fördelat vitt pulver. Det används i pulverform åt tillverkning och räknas som ett starkt alkali. Det används mycket i glastillverkning, för kemisk bearbetning och i tvåltillverkning.

Natriumkarbonat förekommer naturligt på jorden men det kan dessutom tillverkas. Det finns stora fyndigheter i till exempel USA, Botswana, Kina, Mexiko, Indien, Sydafrika samt Turkiet. Vid tillverkning av natriumkarbonat blandas natriumklorid (salt) och ammoniak.

Natriumkarbonat passar utmärkt för rengöring av tyngre smuts. Dock är det något frätande så det rekommenderas att använda handskar och skyddsglasögon. I vanligt tal brukar natriumkarbonat även kallas tvättsoda som då och då kan finnas att inhandla i dagligvaruhandeln.

Annars finns det vanligtvis i färgaffärer och kan då också kallas målarsoda. Vid sökning på nätet efter t.ex. natriumkarbonat var köpa
hamnar man oftast på hembryggning.se som har ett jättesortiment natriumkarbonat. Natriumkarbonat neutraliserar många fläckar och lukt, och är ett ämne som själv inte är illaluktande.

Det finns dessutom goda förutsättningar att få rent silver med hjälp av natriumkarbonat. Innan man påbörjar processen ska man tänka på att rengöra silvret noggrant. Det får inte finnas någon smuts eller fett kvar. Man placerar en bit aluminiumfolie i en glasskål och häller på kokanade vatten ihop med natriumkarbonat.

Det silver som sedan ska rengöras doppas ner i skålen så att det kommer i direkt kontakt med foliet. Det börjar bubbla omedelbart men det slutar efter ett tag. Det brukar oftast ta några minuter. Beläggningarna på silvret ska nu ha avlägsnats. Ta därefter upp silvret och skölj av det med kallt vatten och torka och gnid med en trasa.

Processen är effektiv på så vis att silvret inte slits på samma vis ifall putsmedel hade använts. Det beror på att silvrets beläggning som utgörs av silversulfider omvandlas till metalliskt silver samt svavelväte. Det blir med andra ord till gas. Se följaktligen till att ventilera ordentligt om det är hårt oxiderat silver som ska behandlas.

En varning bör dock utfärdas för att behandla nysilver ihop med natriumkarbonat. Försilvring som möjligtvis riskerar att vara genombruten ger då mörka fläckar.