Plötsligen dyker de där fula rostfläckarna på bilen fram. För att undanskaffa rost på säkert sätt så gäller det att välja en procedur som ej kommer att fördärva metallen och som heller inte är riskfylld för dig. Det finns oxalsyra båt, bil samt andra metallytor kan bli som fullständigt nya av.

oxalsyra

Så utför du rostborttagning med oxalsyra på ett säkert sätt

Tänk på att oxalsyran är en kraftfull karboxylsyra som kan vara riskfylld ifall man får den i sig i alltför stora mängder. Man ska även skydda ögon och händer då man vill undanröja rostfläckar med denna syra, och man ska absolut ej provsmaka produkten!

Du kan inhandla fräsch oxalsyra och därpå blanda ut den med vatten. Det finns en oxalsyra Biltema säljer som fungerar som en fälgtvätt och som är avsevärt inne bland båt- och bilägare. Men man måste ej inhandla märke för det är själva syran som gör jobbet.

Faktum är att man finner den här syran i naturen som till exempel i rabarber. Och man kan rentav få dän rost med rabarber men då ska man gnida på bra eller få fram en koncentrerad juice som man lägger det rostiga föremålet i. Andra naturliga källor till syran är kakao samt spenat men i livsmedel så är mängderna avsevärt små och följaktligen så är det ofarligt att få i sig oxalsyran på detta vis.

Så kan du få dän rostfläckarna på små och stora metallföremål

Men hur ska man få bort rosten med oxalsyra? Det är icke så krångligt som man kan ana och det här är minsann något som alla kan göra. Oavsett om det gäller en trämöbel alternativt diskbänk som har fått fläckar så gäller det att gnida området som färgats med oxalsyralösningen.

Om det handlar om ett mindre föremål så kan man blötlägga detta i lösningen över natten för att sedan spola av. Eftersom att det här ämnet är frätande och farligt att inmundiga så gäller det att bearbeta det på rätt sätt.

Små barn ska inte få tillgång till oxalsyran och man skall tänka på att skydda händer och ögon ordentligt då man behandlar en metallyta. Om det är så att man av felbedömning får i sig mycket syra så gäller det att få hjälp fartfyllt. Det har faktiskt hänt att en människa har dött av att få i sig flera gram av syran.

Man använder några teskedar syra per 1 dl vatten för att erhålla en bra lösning så det rör sig inte om stora mängder. När behandlingen är klar så är det självklart centralt att man städar upp ordentligt och inte lämnar kvar rester av syran. Syran kan dock utan besvär spolas ut i avloppet.

Ska man mixa själv eller inhandla färdigblandat?

Det är inte svårt att mixa själv men för många så kan det vara komfortabelt med en färdig tvätt som består av syran och möjligen andra ingredienser som även är med och verkar för en snygg yta. oxalsyra minus jula.
Vad man väljer är alldeles individuellt men det kan finnas pengar att spara på att själv blanda fram oxalsyralösningen som man rengör med.