En av världens mest populära bantningsdieter kallas Atkinsdieten. Det beror givetvis på att bantare har uppmärksammat dietens många fördelar.

En av Atkinsmetodens främsta fördel som många har som anledning att över huvud taget inleda den kolhydratfattiga dieten – är att man har möjlighet att äta hur mycket som helst av den tillåtna kosten utan att behöva tänka på att vara omätt. Tänk dig en diet som innebär att du kan äta dig ordentligt mätt och samtidigt gå ner i vikt. Det är verkligen en drömdiet för de som letar efter en passande procedur för att rasa i vikt. Atkinsbantarna minskar i huvudsak väldigt mycket i vikt och ges lägre blodfetter. Länk till mer info

Ur ett långsiktigt perspektiv är det massor Atkinsbantare som beskriver att det är lätt att vara dieten lojal just på grund av att den är så pass tillåtande för skiftande kost. Inom Atkinsmetoden behöver man aldrig begränsa kost som har hög fetthalt vilket medför att flera populära livsmedel blir tillåtna såsom till exempel kött, grädde och ost. Att mycket inom Atkinsdieten är tillåten kost medför att det blir lättare att variera kosten. På så vis blir det naturligtvis svårare att fuska och äta kost som inte är tillåten.

För människor som tränar mycket är Atkinsmetoden i synnerhet bra lämpad. En lågkolhydratkost leder nämligen till en reducerad förlust av muskelmassa. Det till skillnad från exempelvis en lågfettdiet som innebär att mer muskelmassa går bort i takt med viktnedgång. Det faktum att Atkinsdieten innebär att man inte måste gå hungrig leder till att den som tränar känner sig piggare, mer motiverad, och upplever i allmänhet ett större energipåslag.

Det är självklart faktorer som dessutom påverkar sömnen. Goda förutsättningar för träning är i längden oerhört gynnsamt för sömnen. Trötthet i kombination med avsaknad av hunger ger balanserade sömnvanor. Övriga dieter som inte tillåter bantaren att äta sig mätt har istället negativa effekter på sömnen och människors rutiner och dagliga rytm överlag.

Det har blivit känt inom vetenskapen att en lågkolhydratkost innebär förbättrad insulinkänsligheten, ett reducerat blodtryck samt minskade insulinnivåer i blodet. Dessutom pekar forskning på att lågkolhydratkost ökar nivåerna av det goda kolesterolet, stabiliserar blodsockret samt förbättrar triglyceridvärdet.

Atkinsdieten har i enlighet med flertal forskarrön blivit godkänt som ett effektivt alternativ i förhållande till sedvanlig bantning. Dessa slutsatser har kommit att få inflytande på annorlunda sorters behandling av patienter med övervikt. I många fall har därtill Atkinsdieten varit en eftersträvansvärd diet av patienterna själva.

Den som vill veta mer om Atkinsdieten kan enkelt hitta massvis av information på grund av dietens omåttliga populäritet. Det finns en mäktig mängd böcker att tillgå för den som är intresserad. Därutöver har det fullständigt exploderat med tips och råd på diverse webbplatser samt bloggar.