Enligt Atkinsdieten ska man hålla nere på kolhydraterna, och det finns en elementär anledning till att dra ner på just de snabba kolhydraterna – viktminskning.

Den här vetskapen är dock ingen nyhet. Redan under tidigt 1900-tal var dieterna fattiga på kolhydrater eftersom man märkte att patienter med diabetes levde längre ifall man tog bort kolhydrater, d.v.s. socker ur kosten. Redan då hade man funnit att kolhydrater påverkade blodsockret samt vikten. Klicka nu Det var i själva verket inte förrän på 1970-talet som det blev populärt att gå ner i vikt med hjälp av lågfettkoster, vilket är tvärtemot Atkindietens principer.

Men tar man bort fett ur kosten tvingas det ju ersättas med något. Det är sällan den typen av ersättning blir fattig på kolhydrater. En kost som består av mindre kolhydrater är oftast bättre för både vikten och blodfetterna jämfört med en lågfettkost. Det har exempelvis noterats att frukost enligt lågfettkost som består av rejält med kolhydrater bidrar till en stegring av insulinet. Det sliter på kroppens kärl, och är näppeligen hälsosamt i längden. Under de senaste åren har färsk vetenskap visat att en föda som har mindre kolhydrater mestadels är bättre för både vikten och blodfetterna jämfört med en lågfettkost.

Det som gäller för både snabba samt långsamma kolhydrater är att de omvandlas till socker i samma stund som de når tarmen. Det är tarmens enzymer som bidrar till den effekten. Det omvandlade sockret portioneras därefter ut i kroppen. Alla kolhydrater vi får i oss i kroppen omvandlas till socker. Hur hastigt sockret därefter går ut i blodet beror på vilken variant av kolhydrat som har ätits. För att sockret ska omvandlas till energi ska insulin produceras som i sin tur öppnar cellerna för sockret.

Det faktum att mindre kolhydrater leder till en bättre utgångspunkt för viktminskning är något som lockar massor personer att välja bort lågfettkost. För flera är det viktigt att snabbt och effektivt uppnå en hälsobefrämjande vikt, och för det avseendet krävs en tillförlitlig diet. Enligt lågkolhydratkost såsom Atkinsdieten förbränns fettet som kroppen tar upp extremt snabbt. Det beror på de låga nivåerna av det hormonella insulinet.

En markant styrka med lågkolhydratkost är att man vill äta mindre, och utan att vara i behov av att räkna kalorierna så äter de allra flesta överviktiga överlag mindre mat som är lågkolhydratkost. Socker och stärkelse kan medföra att hungern blir allt mer uppenbar, och således bör den typen av intag minskas. När kroppen väl får i sig lagom mängd kalorier så finns heller ingen orsak att räkna dem. Viktnedgången blir ett faktum, och därutöver finns det goda chanser att behålla en eftersträvansvärd vikt med Atkinsdieten.

Det finns möjlighet för de som äter lågkolhydratkost att förbränna 300 kalorier under vilande tillstånd mer än de som äter alternativ kost. Det motsvarar ca en timmes krävande fysisks träning. Atkinsdieten kan alltså dagligen leda till ”extra träning” medan man vilar.

Sammanfattningsvis: Atkinsdieten reducerar hungern och medför att det inte blir utmanande att äta mindre. Dessutom ökar dieten fettförbränningen under sömnen. Atkinsdieten är den smarta vägen att gå ner i vikt och uppnå en sundare livsstil.