Numera så finns det gott om humorinslag som har tagit namnet garvsyra men faktum är att den här syran har ganska lite med shower att göra. Visst, den innehåller flera tanniner som är en avsevärt central del i vin som självklart ofta serveras i underhållningssammanhang.

tanniner

Den goda smaken i vinet och den sträva smaken i omogen frukt

Ifall du tar ett bett i en omogen frukt så får du en sträv smak i munnen. Den här smaken kommer från tannin som finns naturligt i annorlunda frukter såsom sharonfrukt såväl som i vindruvornas kärnor samt skal.

Tanniner vin utmärks av att de har gott om det goda tanninet som åstadkommer att smaken blir mer häftig samt hett sammandragande. När du dricker ett bra rödvin så känner du helt klart av tanninet. Garvsyran känns likaså i whisky samt cognac och kommer då från ekfaten alternativt tillsatta ekspån varifrån alkoholen extraherat syran.

Garvsyran är likaså en del av kaffe och te men inte ledande

Den garvsyra kaffe innehåller är ej dominant för det finns fler syror i kaffet som påverkar smaken. För att få ned surhetsgraden som de här syrorna bidrar till så kan man rosta hårdare för ett högre PH-värde.

Te som smakar strävt har tanniner som är PH-neutrala. Men det är viktigt att inse att te icke har garvsyra som är fallet i kaffe. Det är ej detsamma ehuru man känner den där sträva tanninsmaken då man tar en bägare te.

Gör ditt eget rödvin med bättre och fylligare smak

När det handlar om tanniner vin blir godare av så är det viktigt att man får rätt sort. Det här är sådant som vintillverkare är högst medvetna om, och de är noga med att använda sig av korrekt sort av syra därför att erhålla korrekt smak på sina viner.

Det är även så att tanninet kan skänka en bättre effekt då vinet får mogna. När du väljer en vinsort som blir godare av att få stå och mogna till sig så kan du ofta se en slags sump i botten av flaskan. Bra infomation här Detta beror på tanninerna, men sumpen kommer ej att påverka vinets goda smak och man behöver ju icke intaga den.

Du kan tannin handla i smarta förpackningar på tex. hembryggning.se och allt-fraktfritt.se som är lätta att sända med post. Lägg till ditt eget vin för att få en bättre smak.

Det är mycket nyttigt att få i sig tanniner med jämna mellanrum

Tanninerna har blivit avsevärt populära på grund av vi idag vet att de faktiskt är bra för vår hälsa. Man har nämligen förstått att garvsyra, det vill säga annorlunda typer av tanniner, kan motverka allvarliga sjukdomstillstånd som förkalkning av artärer. Man menar till och med att tanninerna skulle kunna vara med och förhindra hjärtinfarkter.

Det finns undersökningar som har visat att tannin även kan ha en sårläkande effekt men det här är mindre viktigt för dig som tycker om vin och som möjligen gör ditt eget. Tannin är följaktligen ett mycket angeläget ämne som bidrar till livskvalité.