Hur funkar det att sprida järnsulfatpulver för att få bort mossa? Ifall man skaffar en mossa GTI alternativt en ejektordunk så är det ju ej så svårt att spraya på men den som vill mixa själv för billigaste järnsulfat pris eventuellt hellre använder den gamla hederliga vattenkannan. Med en spridarramp så kan detta fungera fullständigt eminent.

Så fungerar en spridarramp till vattenkannans pip

Det är lätt nog att sätta en spridarramp på vattenkannans pip. Spridarrampen påminner lite om de skrapor som man kan nyttja i köket och för att städa fönster med. Spridaren kommer att sprida vattenblandningen på ett slätt sätt då man tippar på vattenkannan och tar sig fram över gräset.

ejektorspridare

Det här är effektivt och lätt men det är klart att man får tänka på att vattenkannan kan bli bra tung. Dessutom så får man ju gå flera omgångar för att klara av en större gräsmatta. Det här är anledningen till att en del väljer att avlägsna mossa med andra mossbekämpningsmedel som man sprider på enklare vis över gräset.

Sprid järnsulfat och vatten på rätt sätt på gräset

För att du ska erhålla ultimata effekten med spridarrampen så är det mycket viktigt att blandningen du har i kannan har korrekt järnsulfat dos det vill säga rätt balans mellan pulver samt vatten (100-200 gram järnsulfat till 10 liter). Här ska du sluta upp bakom anvisningarna som finns på säcken eller burken noga.

Det är sällan smart att dra till med lite mer pulver för att man tror att det då kommer att bli bättre resultat. Blanda noggrant så att varje del vatten har pulver. Ifall du ej åstadkommer detta så kan behandlingen på somliga ställen av gräset bli helt betydelselös.

Blanda rätt järnsulfat dos till din gräsmatta

Hur mycket järnvitriol kommer du att behöva till din gräsmatta? Det här beror självklart på hur mycket gräs du har. Men det rör sig inte om mer än någon skopa till 10 liter vatten, så dyrt blir det inte och man kommer lång också med en mindre behållare pulver.

Fördelen med GTI är att man själv inte behöver tänka på hur mycket som ska blandas och att man får spridningen precis som när man vattnar med slangen. Nackdelen är att det är dyrt, man får 25 kg järnsulfat + ejektorflaska på allt-fraktfritt.se för vad en liter Mossa GTI kostar. Men de flesta kommer att förstå exakt hur man ska blanda så att det blir korrekt dos även med vattenkannan, 100-200 gram järnsulfat till 10 liter vatten..

Spridarrampen är praktisk men inte för alla

Före du beställer spridarrampen till din vattenkanna därför att avlägsna mossa i trädgården så ska du betänka om detta faktiskt är rätt val för dig. Om du vet att du orkar med att gå omkring med en full samt halvfull 10 liters vattenkanna så kommer du att förmå jobbet.

För äldre personer samt andra som inte har den fysik som krävs för den här typen av trädgårdsarbete så är en spridarramp inte alltid den bästa lösningen. Det blir alldeles enkelt för mödosamt att kånka vattenkannan. Läs mer här spridarramp. Man ska även fundera på att man behöver gå långsamt fram vilket kan bli mödosamt för vissa varpå mossa GTI eller egen blandning i ejektordunk är ett bättre val.