Många människor antar att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som alkohol alternativt sprit främst eftersom det ej är buteljerat med tillsats utav socker.

En nuförtiden nästan utsuddad gräns säger att en likör är alkohol med tillsats av socker och smakämnen – och då börjar väl nästan all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle anlända på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en kraftig växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är också bekant för att få övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens namn Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i många annorlunda typer.

Dess utveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att efter att spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som man antagligen begriper, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, ungefär som vin är idag, samt de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och nyttjade mestadels ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som heter “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en utav dessa billigare sorter som innehöll en del eller ingen anis, fänkål alternativt någon av de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt öka poopulariteten för absint samt bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

När samtliga innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en “klassisk absint”: www.godabsint.com.

Det är också ett litet antal betraktas som “special absint” som är totalt unik samt annorlunda.

Det är flera legender samt myter runt absint sprit, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (oftast) innehar en smaragdgrön kulör.

Början såldes det som ett universellt medicin, antagligen på grund av fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur och en aptitretare.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Många trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och missmod.

Antagligen det är på grund av detta det fick så mycket beröm utav bohemiska typer och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den kända holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan finna det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen utav drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och rätt så inom kort sjönk priset så att samtliga drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna människor förstörde allmän övriga.

Det fanns flera planerat dråp som var kopplade till förbrukning utav absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade främst sin egen familj och därefter sej själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men många övriga länder följde kort därefter.

Ehuru det fortfarande minsann ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer idag i popularitet igen.

Nu när man innehar lärt dej ett litet antal spännande fakta om absinthe, kommer jag låta dej själv bestämma om det bara är en annan dryck, alternativt antagligen mer av en legend.

Med det kumulativ popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta samt se om historien upprepar sig.