Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar man noll mer legendarisk än absint.


Klicka här.

De flesta människor har förmodligen en grundläggande medvetenhet om att absint är, men de mesta utav dem vet blott några sanna fakta om alkohol eller alkohol samt blott en bråkdel av dem innehar haft chans att ha ett glas av denna mystiska dryck före sig på bordet.

Därför vill jag med det här lilla inlägget presentera för er läsare lite fakta om denna legendariska spritdryck och se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande samt kryddad med anis, sägs absint har varit uppfinningen utav Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flertal år före Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att ha fabricera en medicinsk tonic som bar en enorm likna med absint.

Ändå var det Ordinaire, ej Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som sedan etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin image som en läkemedelstonic och blev mer känd för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, drömmar samt för att ge inspiration till konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett faktum är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde samt Mary Shelley att alstra målningar samt litteratur som har blivit tidlös i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet och mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att påstådd bevisa att malörtens olja, en av de många ingredienserna i absint, var farlig samt giftig, , ehuru bara en liten antal malört fanns i en absint butelj.

En annan händelse som skedde i begynnelsen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall och mördade hela sin familj.

Ehuru mannen hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad samt missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder och AMERIKA.

Frankrike följde efter att år 1915.

Kanske för att det var illegal frukt, innehar många av de falska rykten och historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, trots att inne vetenskap har visat att malört inte är mer skadligt eller orsakar vansinne än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja eller vaniljextrakt.

Idag, i begynnelsen utav 2000-talet, tas förbuden så sakteliga bort.

I de mesta europeiska länder är absint helt lagligt igen.

I US OF AMERICA (givetvis) finns det fortfarande grundnorm mot att producera och sälja den, ehuru olika företag innehar hittat på potential att kringgå dessa förbud.

Att inmundiga absint är inte längre ett brott.

För en jänkare, innebära det att det är acceptabelt att inmundiga absint, så länge man köper det från en juridisk, icke-amerikanska källa som du kan finna Internet.