Title=Absinthe – den världskända spritsorten
Tags=absinthe alkohol, absint alkohol
Category=1
UserCategories=absint|absinthe|sprit|alkohol|drycker|tips|nyheter|blogg|uncategorized
Content=Många personer tror att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit eller alkohol främst eftersom det inte är buteljerat med tillsats av socker.

En numera nästan utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker samt smakämnen – och då börjar väl nästan all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dem för en likör?

Absithe är en robust växtbaserade sprit som destilleras med malört och anis, men är också känd för att äga andra aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens benämning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i massor skilda versioner.

Dess utveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att därefter spridas till andra länder som satte sin egen karaktär på originalet.

Som du kanske begriper, var kvaliteten på de olika märkena väldigt varierade, ungefär som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare varianterna som innehöll aningen eller ingen anis, fänkål eller någon av de andra örter som hittades i den klassiska absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt förhöja poopuläriteten för absint och ansågs mestadels utgöra de som producerade högsta kvalitet.

Medan alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “klassisk absint”.

Det finns dessutom några betraktas som “special absint” som är helt exklusiv och annorlunda.

Det finns många legender och myter om absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) på grund av att det (vanligtvis) har en smaragdgrön kulör.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, troligen på grund av fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt betydligt mer.

Så småningom såldes det både som en huskur och en aperitif.

Den hade en speciell effekt på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många människor trodde att hög användning av absint var kopplat till hallucinationer, våld samt depression.
Kanske det är för den skull det fick så stora mängder beröm av bohemiska personer och konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uppger att den omtalade holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så populär i Frankrike, speciellt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Du kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Med tanke på att produktionen av drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och ganska snart sjönk priset så att de flesta drack den.

Det varade tills några galna människor förstörde för alla andra.

Det fanns många mord som var kopplade till förbrukning av absint precis omkring 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flera andra länder följde kort därefter.

Trots att det fortfarande faktiskt ej är lagligt i USA så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet återigen.

Nu när du har lärt dig några intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv avgöra om det blott är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det stigande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och observera om historien upprepar sig.
Date=Range
Date1=2016-03-01
Date2=2016-04-30