I Vietnam, som ju förr hette Saigon, växer en kanel som blivit uppkallad efter det forna namnet på landet. Det är en art exklusiv för provinsen Quâng Nam där den gror längs de centrala bergskedjorna. Saigonkanalen, alternativt den vietnamesiska kanelen, har en förtjusande rejäl kanelsmak eftersom den innehåller mer av eteriska oljor än vanlig kanel. Gillar du kanel kommer du att tycka mycket om den här kanelen.

Det finns också åtskilliga hälsoeffekter av saigonkanel, vilket är anledningen till att vi tar upp den här. Det är inte bara den underbara smaken som gör gott för dig, utan man vet dessutom att kanel hjälper dig med blodsockerkontrollen och det sägs att just saigonkanelen är enormt effektiv på detta.

Saigonkanelen hjälper dig handskas med blodsockersvängningarna så att du inte blir lika sockersugen, och den ökar kroppens insulinkänslighet med upp till 29% vilket betyder att kroppen producerar mindre insulin. Just när du drar igång din diet och kroppen håller på att acklimatisera vid sin nya bränsletillförsel kan kanelen hämma de symptom som många får den första perioden.

Saigonkanelen är lite dyrare än alldaglig kanel, men effekterna sägs vara mycket större och därtill är enbart smaken av saigonkanelen värd de extra kronorna. Saigonkanel kan du påträffa i välsorterade hälsokostbutiker alternativt beställa via webben. Det latinska namnet för vietnamesisk kanel är Cinnamimum Loureiroi och på marknaden är kanelen omtalad både som Saigonkanel och vietnamesisk kanel, vilket kan vara bra att veta för att undvika förvirring.

En kaloribomb är animaliska produkter. Vi stoppar i oss nära 85 kg kött per människa och år och det är betydligt mer än det finns belägg för att vi gjort någonsin i historien. För enbart 60 år sedan låg den siffran på bara 50 kg per person och år. Att dra ner en aning på köttet är en kvick väg mot bättre hälsa. Mer information här.

Testa detta recept när hungern faller på under fastedagarna: Gör en kopp grönt te och tillsätt sedan en tesked saigonkanel, sju droppar citronsaft samt en halv tesked ren honung. Fantastisk dryck som får dig att både förtränga hungern och hantera blodsockerfallet!