Flera fördelar samt effekter när du nyttjar detta salt. En mycket bra funtion är dess avfuktande effekt som bland annat används i förråd och i båtar när de vinterförvaras. Det finns färdiga torrbollar att köpa eller du kanske väljer att göra en själv, då fyller du en tom boll med kalciumklorid eller tar en hink och använder ett durkslag.

fuktsalt

Prova att tillverka en egen torrboll och du har en effektiv avfuktning med kalciumklorid.

Det är viktigt att man skaffar rätt typ av salt till sin torrboll när det dags att avfukta båten, sitt förråd eller källare. Somliga tror att vanligt vägsalt går att använda, men det gör det inte. Vanligt vägsalt består av natriumklorid och det blir inte en bra torrboll.

Kalciumklorid eller alternativet magnesiumklorid är vad som behövs för en effektiv avfuktning. Det gäller att hitta ett bra pris på saltet eftersom du kommer behöva en rätt så stor förpackning. Här är ett tips att handla online hellre än att gå till en lokal butik som kan ha ett begränsat utbud av salter.

Du gör lätt en helt egen torrboll genom att ta ett stycke tyg, lite större än för 10 kg salt, knyt ihop till en kula och häng sedan upp din torrboll. Det kan börja droppa från bollen, så placera gärna en hink under. En annan variant kan vara att placera ett durkslag i en hink och sedan fylla på med salt.

Du kanske behöver fler torrbollar för att avfukta utrymmet effektivt. Det kan vara så att detta ger en effektivare torkning men det beror förstås en hel del på hur utrymmet ser ut och vad man förvarar i det.

Kalciumkloridsalt utnyttjas dessutom så som smaksättare.

Det går också bra att använda kalciumklorid som smaksättare men då är det återigen så att man måste välja livsmedelskvalitet.

Det salt som är tillåtet för livsmedel har beteckningen e509. Detta salt är extremt salt och det används på lite olika sätt. Det används exempelvis som bryggsalt vid öltillverkning.

Att ölet upplevs som saltare efter denna tillsats är naturligt men det ger också ölet en bättre balans och stabilare smakupplevelse tack vara kalciumet. Inte bara bryggerier har glädje av – och nyttjar dessa effekter, även hemmabryggaren har möjlighet att brygga ett öl som smakar bättre.

Oavsett om man ska använda kalciumklorid i livsmedelshantering eller göra torrbollar bör man kolla på Internet vilka priser som gäller. Online hittar man saltet till bästa priserna och med bra kvalitet.

Du kan hitta saltet med livsmedelskvalitet i hembryggbutiker eller på nätet hos hembryggning.se, prisad.se, allt-fraktfritt.se eller då och då på Tradera.