Efter den oerhört tuffa induktionsfasen har det blivit dags att ta klivet in i viktminskningsfasen Självfallet förutsätter viktminskningsfasen att bantaren faktiskt tagit sig genom induktionsfasen eftersom det är centralt att faserna följs i rätt ordning. När man å andra sidan har tagit sig genom hela dieten kan man lättare hoppa mellan faserna ifall man ej skulle lyckas upprätthålla en balanserad vikt.

När man börjar banta i enlighet med Atkinsmetoden och har som avsikt att genomföra dietens alla fyra faser är det betydelsefullt att man verkligen har bestämt sig för att banta. Ifall motivationen är kass finns nämligen en risk att vikten kommer variera alldeles för kraftigt upp och ner. Det är minsann inte bra för kroppen och brukar i slutändan vanligtvis leda till en viktökning.

Från induktionsfasen till viktminskningsfasen så bör det ta drygt 2 veckor. Viktminskningsfasen i sig kan bestå i upp till sex månader beroende på olika människors förutsättningar. Med tanke på att induktionsfasen är extremare så innebär det att viktminskningen inte sker lika drastiskt i viktminskningsfasen. En del kan temporärt mista aningen motivation när man märker ett försämrat resultat. På det stora hela fortsätter man dock gå ner i vikt fast bara i långsammare tempo.

Kroppen skulle inte orka rasa i vikt som under induktionsfasen under en längre tid. Dock kan en del utan bekymmer välja att fortsätta i induktionsfasen något längre än 14 dagar. Flera gläds över att gå ner 2- 4 kg under induktionsfasen, vilket är den främsta anledningen till att man håller sig kvar längre innan man går över till viktminskningsfasen.

Många som träder in i viktminskningsfasen beskriver en lättnad då de inte längre måste hålla överdriven kontroll gällande kolhydratintaget. Viktminskningsfasen varar vanligtvis förhållandevis länge och tanken är att man ska hitta sin kropps egen gräns för kolhydratintag. För vissa tar det längre tid än för andra att finna balansen. Exakt hur lång tid det tar är individuellt och beroende av en mängd skilda faktorer som ålder, kondition, hormonstatus och ämnesomsättning. Följ länken för mer fakta Därutöver påverkas många av dessa faktorer av arv.

För att nå sin idealvikt måste man således oerhört långsamt förhöja sitt kolhydratintag för att få reda på sitt gränsvärde. Tanken är att viktminskningen så småningom ska stagnera och att man ska mista i vikt endast till dess den punkten är uppnådd. Viktminskningsfasen är en givmild fas på så sätt att man får höja sitt intag av kolhydrater med 5 gram per vecka. Från induktionsfasen tillåtna 20 gram om dagen så får man efter 2 veckor i viktminskningsfasen inta ungefär 21, 5 gram om dagen.

Det är enligt somliga en någorlunda liten ökning men det är heller inte meningen att Atkinsdieten ska gå hastigt med tanke på att man ska ställa om sina matvanor. Det är en process som förhoppningsvis kommer resultera i att man håller vikten ur ett långsiktigt perspektiv. Ökningen av kolhydrater i viktminskningsfasen pågår till dess man hittar sin personliga punkt där man bestående håller vikten stadig.

I viktminskningsfasen kan man på allvar börja variera sin kost mer och laborera utifrån egna preferenser. Ett gott råd är dock att öka intaget av vegetabilier till en början. I viktminskningsfasen är det också tillåtet att dricka viss mängd alkohol, vilket det alltså inte är i induktionsfasen.