När en hund ska dra någonting framför sig så bör hundägaren alltid använda sig av en hundsele. En dragsele hund kan på flera sätt påminna om spårselar, men det finns betydelsefulla skillnader.

En dragsele påminner om en spårsele, bland annat så är inga av dem skapade för att hunden ska föra sig framåt med linor runt halsen. Istället går selarna ut på att hunden ska föra sig framåt med stöd av bröstkorgen samt axlarna. En spårhund ska inte behöva dra särskilt tunga vikter medan en draghund ska göra just så. Troligen är det en slädhund i fjällen eller en hund som ska dra vagn eller cyklar på torr mark. Oavsett vad det är den ska dra så är det angeläget att ens dragsele hund sitter som den ska så att hunden slipper plågas av smärtsamma brännskador samt slitningar.

En Spårsele är utformad för att det ska bli enklare att hålla hunden när den spårar. Hundar som ska spåra är extremt fokuserade och kan rycka ganska mycket, för den skull behöver man något kraftfullt att hålla i. Spårselar ser ut som en hundsele, med rem runt bröstkorgen och över bogen.

En dragsele hund har vanligtvis fler remmar att fästa om hundens kropp än en spårsele har. Remmar över bröstkorg samt bringa finns såklart, men sedan brukar det likaså löpa remmar över ryggen och kring svansroten. Var fästet för dragkopplet finns beror på vad det är hunden ska dra. Ska du använda dragsele hund för linkörning eller cykel så är det bäst med ett fäste intill svansroten, men ska hunden dra släde så bör det finnas fästen intill sidorna och en balanserad rem över bringan.

En hundsele ska ha lång hållbarhet, annars duger inte kvalitén åt ens bäste vän. En oerhört bra dragsele kan hunden använda sig av hela livet. Priset för en kvalitetsele ligger på allt från några hundralappar och uppåt och det kan vara bra att fråga någon bevandrad vilket märke och modell som passar just din hundras på bästa sätt, god passform är mycket angeläget. Från somliga märken kan man till och med köpa hundselar från efter specialmått.

När det handlar om material är det lite av en smaksak, de flesta ergonomiska selarna idag är tillverkade i slittåliga material som polyester. Dessa brukar dessutom vara vadderade så att det ej ska uppkomma skavsår hos hunden. Läder är både mjukare samt mer traditionellt och fungerar bra så länge selen sitter bra på hunden.

Alla som har hund vet hur lojal samt trogen en hund är, kärleken till dessa fyrbenta vänner är mäktig och ännu starkare från hundens sida, för den skull förtjänar de det bästa. Om man har en draghund så ska man investera i en dragsele hund som passar just den hund man har, helt efter dess egna mått så att passformen är felfri och skaderisken reduceras. Genom att skaffa en bra dragsele hund visar man att man bryr sig om sitt trogna djurs välbefinnande.