Den hund som tränas i spårning kallas för spårhund. Detta är en hundsport som blir allt mer aktuell i Sverige, mycket för att hundarna tycker att det är hemskt skojigt att spåra. Spårning är den enklaste bruksgrenen att utöva själv och är man ordentligt ambitiös så kan man även tävla med sin hund i spårning.

Hundar är trogna och lojala och litar jämt på sin flockledare och har man en hund så är man personligen dess flockledare. Hunden vill göra sin flockledare tillfreds och glad vilket gör att det i regel är tämligen lätt att träna en hund, så länge det görs på rätt sätt. En spårhund ska tränas av en som vet hur man lägger ut spår åt hunden och det kan vem som helst lära sig genom diverse spårningskurser. Att gå på kurs med sin hund är en underbar upplevelse som för hund och ägare närmare varandra.

När en hund spårar så bör den ges ganska fria tyglar att söka var den känner spår. Detta medför att hunden behöver en lång lina att ränna i, istället för ett koppel, och en kraftig sele som gör att den kan dra på ganska bra utan att stoppas av ett besvärligt halsband.

Det finns en lång rad spårselar på marknaden och de viktigaste sakerna man måste tänka på är att finna en hundsele med bra passform efter just din hunds mått, samt att den ska vara konstruerad i sköna och slittåliga material. En riktigt bra spårsele kan man ha glädje av i otaliga år, så det är smart att investera i något riktigt bra.

Till skillnad från dragselen så är spårselen oftast mer enklare i designen. En dragsele har remmar som dels löper framför hundens bringa och en som ligger över dess bröstkort, dessutom finns det ännu fler remmar som sträcker sig runt ryggen och runt hundens svansrot. Vanligtvis sitter sedan draglinan eller kopplet fast i selen intill svansroten, alternativt vid selens sidor. En spårsele har endast remmar över bringa samt bröstkorg men kan ändå komma flera modeller med mindre skillnader.

En spårhund tenderar att älska sin sele eftersom den förknippar selen med spårning. Om en hund inte trivs med att spåra så blir det tufft att bevara denna hobby, men närapå samtliga hundar älskar att spår och gör de inte det så brukar det bero på att de inte har fått lära sig på korrekt vis. En hund måste alltid undervisas med mycket tydliga order och massor av uppmuntran.

Det finns många oliks saker som man kan utföra ihop med sin hund, allt från dressyr till utställningar, friluftsäventyr och agility. Agility är hinderbanor för hundar vilket de brukar tycka är otroligt skojigt. Vissa hundraser lämpar sig bättre för vissa sporter än andra. Border Collies är t ex väldigt duktiga på agility då de är så snabba och smidiga, samtidigt som en husky ofta är bättre på att dra objekt efter sig. Hundtips finns här

När det handlar om jakt så är en drever vanligtvis otroligt duktig och en blodhund brukar bli en oerhört duktig spårhund.