För de allra flesta är det självklart skrämmande att bli bestulen på sin identitet. En del kanske ens inte tänkt tanken att det kan hända. Tack vare internets frammarsch har identitetskapning blivit både lättare och vanligare.

ID-kapning är ett oerhört allvarligt brott som kan ställa till med förödande konsekvenser för den som drabbas. Det vanligaste är att den drabbade har blivit av med kapital på kontot eller att man alldeles plötsligt blir skyldig att betala i retur på ett lån som ID-kaparen har tecknat.

Med tanke på att det finns mängder av sätt att kapa en identitet på och för otaliga skilda syften så finns det naturligtvis mängder av olika metoder att skydda sig på. Vore det inte bra med en sammanställning över de flesta bra sätt att skydda sig på? Med boken ”Hur man skyddar sig mot ID-kapning” som är författad av Gert Strand kan man bli expert i hur man skyddar sig mot identitetskapning. Det är en bok som kan bidra till enorm trygghet i vardagen.

Det är faktiskt en ovärderlig bok med tanke på vilken enorm förödelse som kan besparas. Den kan rädda en från att många bedrägliga försök ska nå framgång. Det bästa av allt är att den är kostnadsfri. Boken finns nämligen att läsa som e-bok som tillhandahålls av landets alla bibliotek som har plattform på webben.

Faktum är att det finns mängder av olika sätt att skydda sin identitet på än att endast vara försiktig med hur man sprider sin personliga information. Ibland är det dessvärre inte tillräckligt och andra faktorer kan ha betydelse vid en eventuell kapning. Då spelar det ingen roll hur vaksam man har varit med spridningen.

”Hur man skyddar sig mot ID-kapning” ger oerhört vida information om fenomenet ID-kapning. Exempelvis så framgår att den profil som löper störst risk att drabbas av ID-kapning är den medelinkomsttagare i åldern 25-40 år som saknar betalningsanmärkningar. En uppmaning som ges för den profilen är att samverka med grannarna i den mån det är genomförbart. Främst för att motverka vittjning av brevlådor.

En ID-kapare kan nämligen mycket väl agera utanför webben för att samla information som sedan kan användas i jakten på att till exempel länsa konton med assistans av internet. Inom de allra tryggaste bostadsområdena finns det risk att en ID-kapare försöker komma över information. Det gäller då för grannskapet att bestämma sig för olika spaningsrutiner. Samtliga tillåtna medel måste tillämpas. Som till exempel att notera okända bilars registreringsskylt.

Ett annat exempel som betonas i boken är vikten av exklusiva lösenord. Det tycks kunna framhävas hur många gånger som helst med tanke på att många personer fortfarande använder sig av samma lösenord till många olika tjänster på internet. På sin höjd att en del människor växlar mellan två olika lösenord.

Att välja simpla lösenord så att vi lättare minns dem är fel och näst intill dumdristigt. En blandning av stora samt små bokstäver inklusive siffror är att föredra. Det konkreta tipset som ges i ” Hur man skyddar sig mot ID-kapning” är att man bör skapa en krypterad Excellfil med samtliga sina lösenord. Den lösenordsskyddade filen sparas på datorn, vilket innebär att enbart ett enda lösenord behöver memoreras.

Läs boken nu. Att läsa den direkt på skärmen är enbart några knapptryck bort. Den innehåller mer grundlig information och självklart mängder av fler tips. Det bästa av allt, den är gratis.