Vad är hushållssoda? Det är egentligen natriumkarbonat som har den kemiska beteckningen Na2CO3 men som i dagligt tal benämns som hushållssoda. Hushållssoda finns mestadels att köpa i dagligvaruhandeln och det är i framförallt färgbutiker som det brukar gå under benämningen hushållssoda.

Natriumkarbonat som är en jonisk sammansättning ger i vatten ifrån sig en positivt laddad natrium-jon (Na) och en negativ laddad karbonat-jon (CO3). Det kan produceras den syntetiska vägen även om det är naturligt förekommande. När det framställs syntetiskt så blandas natriumklorid (salt) och ammoniak. Rikliga mängder med natriumkarbonat finns i till exempel USA, Kina, Botswana, Indien, Mexiko, Turkiet och Sydafrika. Ämnet räknas till ett av världens viktigaste på jorden.

Ämnet är ett tämligen grovt fördelat pulver i sin fasta form. Det är dessutom den form som flertal tillverkningsindustrier föredrar Exempelvis används natriumkarbonat flitigt inom glas- och tvålindustrin. Anledningen till att det är särskilt bra lämpat inom dessa områden är att det är ett kraftfullt alkali.

Den neutrala lukt som ämnet har neutraliserar effektivt många fläckar och lukt. Således är det väl användbart i sammanhang när det krävs rengöring av tyngre smuts. Därtill fungerar det effektivt åt att ta bort beläggningar på silver. I många hushåll används natriumkarbonat för att ge ny lyster åt mångahanda silverföremål. Många pustar sina silversmycken med bakpulver som består av det besläktade ämnet natriumbikarbonat.

Både den fasta samt vattenfria formen av natriumkarbonat fungerar även effektivt som rengöringsmedel. Innan man exempelvis vävsätter eller tapetserar kan hushållssoda vara till stor användbarhet.

Att rengöra väggar detaljerad med hushållssoda avlägsnar fett och smuts på ett effektivt vis. För att det lättare ska lossna bör en svamp användas som man regelbundet sköljer med vatten. Hushållssoda funkar dessutom bra till att tvätta och bleka tryckimpregnerade trädgårdsmöbler och också till att bearbeta trall.

Trots att det är ett oerhört effektivt medel som går hårt på smuts så är det inte farligt att få hushållssoda på huden. Det kan dock upplevas en aning frätande så därför bör man använda handskar och skyddsglasögon. Klicka Här.

Får man det i ögonen kan det medföra sveda och irritation. Hushållssoda är heller inte farligt att förtära under förutsättning att koncentrationerna är mycket låga. Ändå bör man tänka på att köpa hushållssoda som har en barnsäker kapsyl på flaskan.