Sägnen säger att vikingarna drack det. En vild gissning kan vara mjöd och honungsvin.

Det kan smaka riktigt gott med tiden. Har du tillgång till svensk honung och den utrustning som krävs för jäsningen är du inte långt ifrån din första omgång hemmagjord mjöd.

Många tänker inte på att mjöd och honungsvin är samma sak

Kanske undrar du vad mjöd är? Nu vet du att honungsvin och mjöd är samma sort. Om honung och vatten får jäsa blir det till mjöd. Det är faktiskt så att mjöd finns i olika kulturer.

Det är så det är. Alla har vi olika namn på det hela.

Så kommer du igång.

Om du är sugen på att brygga viking mjöd hemma ska du se till att ha utrustningen för att göra detta. Du behöver till exempel ha flaskor att tappa upp innehållet.

brygga

Utöver detta ska du ha vatten, honung och någon form av mjödjäst som mycket väl kan vara vinjäst för att få igång jäsningsprocessen. Det är en fördel om du kan göra mjöd på honung som kommer från en lokal källa. Bättre kan det inte bli!

Köp färdiga paket hos hembryggning-se snabbt och enkelt. Jäsningsprocessen kan se olika ut.

Förköp dig inte på en produkt utan välj ur rätt prisklass. Då är det lika enkelt som att bygga en vinsats och honungen är flytande.

Tänk på det när du planerar in din mjödtillverkning så att du hinner med. Det tar mindre plats om du häller upp i tillbringare. Skriv ner alla moment innan du börjar.

Vi rekommenderar att du använder blomsterhonung framför Akaciahonung. Den honung som du häller direkt i jäs-kärlet kan vara lite svår att få ur burkar. Då kan det hjälpa att ha en slickepott som du skrapar ur honungen med så att den landar i kärlet. Ta tillvara på allt.

Tempen spelar roll vid produktion av mjöd

Ha rätt typ av termometer. 30 grader måste det vara. Jästen dör om det blir för varmt.

Jäsningen kommer att pågå i cirka ett års tid så du får ha lite tålamod när du väntar på att få testa din mjöd. Om du köper färdiga paket vet du att du har köpt rätt produkter från början.se pga. Jäsningen får en helt annan näring.

Det behövs inga vinkorkar till mjöd, det lagras lika bra med vilken kapsyl som helst. viking mjöd Mjöd förbättras enormt, mycket mer än vin, vid lagring. Det måste få ta tid. Med tiden kan det mäta sig med vilket vin som helst.

Ofta tänker vi oss Vikingarna som råbarkade sällar men de var långt kommna i mycket. Inte mycket kan mäta sig med mjöd. Alla har olika smak.

Bjud in till honungsvin kvällar till höger och vänster när allt är klart!