Anisette är en smak som är baserad på anis som har sitt ursprung runtom medelhavet men började odlas i Sverige redan under 1300-talet. Det är vanligt att anisens frön används till mycket och vad gäller spritdrycker så används kryddan bland annat till likör. Smaken av anisette förekommer som likörssens och är ofärgad men saknar inslag från lakrits som oftast brukar ingå i anisbaserade smaker. Å andra sidan påminner anis väldigt mycket om lakrits men anisette äger en sötare smak.

Mer Info HÄR

Likör som har smak av anisette utgör en underbar kombination av alkohol samt sötma. Dock innehåller likör överlag hög sockerhalt vilket medför att exempelvis diabetiker får det besvärligt att njuta till den grad som de förtjänar.

Därför har Gert Strand AB lanserat en sockerfri liköressens som har smak av anisette. Sötman i essensen kommer från sukralos istället för socker. Sukralos är ett syntetiskt sötningsmedel fritt från kalorier som ersätter sockret i likören. Det är ett sötningsmedel som är omkring 600 gånger sötare per viktenhet än socker.

Sukralos är ett betydligt bättre alternativ för diabetiker med tanke på att det utsöndras fort i kroppen utan att brytas ner. Det innebär dessutom att ingen energi tillförs och för den skull påverkas heller inte blodsockernivån.

Essensen blandas lämpligen med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. En otroligt ringa mängd av liköressensen bidrar till en vittomfattande smak av likör. Man häller essensen i en annan flaska som rymmer 75 cl. Sedan fyller man upp 3/4 med sprit och skakar. Efteråt fyller man upp flaskan med kvarvarande sprit och skakar till dess allt har blandats. Det rekommenderas att låta den färdigblandade flaskan få stå och vila några dagar så att smaken av anisette samt brännvin förenas på bästa vis.

Hembryggning är sällan så simpelt och förutom att den sockerfria Anisettelikören blir ofattbart smaklig så går det därutöver snabbt. Denna sockerfria essens som har smak av anisette gör varken skillnad i sötma eller smak från vanliga sockerbaserade likörer.

Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer och örtoljor, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.