Denna internet varning var först publicerad på www.katjon.com Länka gärna till originalartikeln så detta får ett slut.

Varning för firman Sovtex AB.

Företaget Sovtex AB har funnit på en egen variant av falsk faktura.

Utan tidigare varning lämnar man in ett påhittat Betalningsföreläggande till Kronofogden. Det är på minst 300 kronor + vanligt förekommande påminnelseavgifter, “inkasseringskostnader”, dröjsmålsränta 26% etc. så man hamnar långt över 1000 kr. Någon produkt har inte beställts eller levererats.

Man gör gällande att “kunden” beställt produkter och sedan inte hämtat ut dem. I deras webshops långa “villkor” villkoras att om man inte löser ut sina varor så har Sovtex rätt att ta ut en avgift på minst 300 kr som straff.

Det är denna “avgift” man skickar till KFM. Man hävdar då också att “kunden” (dvs. offret) aldrig hämtat ut eller tagit emot sin beställning och struntat i påminnelser.

När sedan “kunden” upprörd kontaktar Sovtex och upplyser att vi har inte beställt så påstår man helt sonika att det har man visst, man har dessutom fått påminnelser och krav flera gånger.

Bara betala så blir det ingen betalningsanmärkning – eller så tar vi detta till rättegång.

Betalar man inte går Sovtex vidare till Tingsrätten! Sovtex kan deltaga sig via telefon och kan genomföra detta över hela landet.

Vid kallelse till Tingsrätten betalar som regel den som vägrat så långt.

Polisanmälan är hjälper inte, anmälan avskrivs förmodligen samma dag. I tingsrätten skall köparen bevisa att hen inte beställt, inte fått påminnelser. Sovtex behöver knappast bevisa något alls, inga varor har ju lämnats över. Tingsrätten är van att dömma dåliga betalare och fenomenet falska krav är nytt.

Då det är omöjligt för drabbade att leda í bevis att Sovtex AB konstruerar alltihop kan Sovtex fortsätta denna verksamhet utan rättslig påföljd.

Det står mycket på webben om Sovtex, bl.a. har man skickat produkter som prov utan kostnad till en berömd bloggare. Därefter hotat henne att skriva att Sovtex produkter var bra och länka till Sovtex. I stället berättade hon på sin blogg: http://www.ekostil.se/2013/05/oppet-brev-till-sovtex-hot-ok-for-att-skriva-blogginlagg/.

Oanvändbara Sovtex produkter: http://www.svartlista.se/index.php/shopping-butiker/sovtex.html

Därför denna Sovtex AB varning: undvik Sovtex AB för att slippa bekymmer (deras behandling av kunder är riktigt dålig) och för att sådana här företag skall man inte ge sina pengar.