Riktigt stora skurkar inom ID-kapning bryr sig inte så mycket om några få privatpersoner – de går på hela företag och använder sina väl beprövade metoder för att totalförstöra verksamheter. Genom att attackera ett företag kan man komma över gigantiska stora summor pengar på extremt kort tid, bland annat genom att handla varor i företagets namn som man därefter kan avyttra för låga priser och tjäna storkovan. För företag är detta så klart vanligtvis en dödsstöt och något man i regel har svårt att repa sig efter.

Vad gör ID-kaparen när den går på företag?

När en ID-kapare väljer att rikta in sig på att kapa ett företags identitet finns det många skilda tillvägagångssätt, men det vanligaste är att skurken beställer kreditkort i företagets namn. Om ID-kaparen är organiserad och effektiv beställer denne flera olika kort på samma gång, vanliga exempel är IKEA-företagskort, Jula, Kjell & Co, Biltema, samt förstås vanliga bankkort. Är det ett stort bolag som attackeras så kan flera olika kort utfärdas i företagets anställdas namn – omfattningen vet egentligen inga gränser.

I boken förekommer en och bra checklista. ID-kapningsboken finns kostnadsfritt som e-bok på biblioteken samt kan köpas på allt-fraktfritt.se. Klicka på bilden av boken för mer tips.
Klicka här genast för mer tips

ID-kapare beställer ofta en ny omgång avancerade datorer, mobiltelefoner, skrivare, lasertoner och annan teknologisk apparatur för skyhöga kostnader. Dessa säljer kaparna därpå vidare och lägger pengarna i egen ficka.

ID-kapare som går ännu längre anmäler öppning av filialer på olika orter i ditt företagsnamn. Man utrustar filialerna till max med möbler, datorer, telefoner samt andra varor. Varorna säljer kaparna vidare sedan – för det fanns ju aldrig en riktig filial. Man kan också slå upp en shop eller lager och beställa varulager.

Summorna når enkelt flera miljoner kronor inom loppet av några dagar och situationen blir en verklig mardröm för företagsägarna.

Semestertider är extra känsliga

Företag som står tomma är speciellt utsatta och under semestertider, vid jul och högsommar, sker flest försök till ID-kapning av företag. Man ska se till att ha koll på sin post och sina lokaler, framför allt eftersom postvittjning är en vanlig metod för att komma över känslig information om företag.

Märker man att post saknas bör man omedelbart skärpa sina sinnen med tanke på att det kan innebära att ID-kapare sysslar med att kartlägga ens verksamhet.

Viktiga länkar

Du som känner dig bekymrad och vill veta mer om ID-kapning av företag kan dra nytta av följande länkar:

– Polisen (http://polisen.se/)
– Stöldskyddsföreningen (http://www.stoldskyddsforeningen.se/)
– Polisen Bedrägeri på Facebook (https://www.facebook.com/pages/Polisen-Bedr%C3%A4geri/546406245370971)
– Information om brottsbenämningen av ID-kapning (http://www.bolagonline.se/lagar/brb9.html)