Det ligger en hel del tanke bakom designen vad gäller sodastreamern Soda Stream Pure. Med rostfritt stål och slimmad design är den närmast en accessoar i ett modernt kök. Hela maskinen går i färgerna svart samt silver och alla viktiga detaljer är i rostfritt stål.

Det finns sex modeller i Soda Streams nuvarande utbud, Jet heter den mest basala modellen, som utför sitt jobb, och har diskret design. Penguin heter den dyraste modellen där mycket tanke ligger bakom just designen och istället för plastflaska har den snygga glasflaskor.

smakessensersmaker för mineralvattensmakessenser kolsyrat vatten

En Soda Stream Pure kostar runt tusenlappen och då ingår två PET-flaskor och en kolsyrepatron, Alco2jet, med 425 gram kolsyra. Alco2jet har standardstorlek och räcker till att kolsyra ungefär 50 liter vatten. När kolsyrepatronen har tagit slut så lämnar man in den hos sin återförsäljare och får en påfylld mot 89 kronor. Att handla en ny gaspatron kostar över 200 kronor.

Soda Streams största konkurrent heter Wassermaxx och marknadsförs av Aga, som har gjort sig kända som lite av specialister gällande kolsyra. Aga producerar även carbonatorer, som är en lite mer avancerad version av kolsyremaskiner. De små för hemmabruk kostar mellan 3-5000 kronor och installeras under vasken i ens kök. Från aggregatet går en slang som ansluts till en kran som installeras i vasken. Efteråt har man kolsyrat vatten genast ur kranen.

Det är naturligtvis en betydligt större investering att införskaffa en carbonator, men en liten kolsyremaskin tar varken upp särskilt mycket utrymme eller är en överväldigande investering. Om man dricker mycket kolsyrat vatten så tjänar man in pengarna man lägger på sin kolsyremaskin rätt så snart. Om man vill ha smaksatt vatten tar det aningen längre tid, men i det långa loppet blir ens drycker billigare.

En annan anledning till att införskaffa en sodastreamer är att det svenska kranvattnet håller alldeles enastående kvalitet. Vårt vatten går under stränga kontroller för att garantera oss högkvalitativt dricksvatten, och gentemot buteljerat vatten är det dessutom löjligt billigt.

Det buteljerade vattnet och alla kolsyrade läskedrycker som vi är så glada för reser långväga för att nå fram till våra närbutiker. Detta utgör en hälsorisk för miljön som tydligen kan undvikas genom att vi använder vårt eget kranvatten som dricksvatten.

Med en kolsyremaskin piffar man upp sitt kranvatten med kolsyra på endast några sekunder och vill man smaksätta det finns det idag massor av alternativ. Soda Stream framställer sina egna läskkoncentrat, det gör även Sonjo och saftföretaget Bob. Är man mer ute efter smaksatt bordsvatten så gör Aga några smaker. Aromhuset heter ett bolag som har tillverkat bordsvattenaromer i 35 år, de tillsätter varken socker eller sötningsämnen och har ett sortiment på hela 16 smaker.

Det är definitivt lättare att få i sig sin dagliga dos av vätska ifall det man dricker är smakligt, är det därutöver miljövänligt samt trevligt att förbereda så har man allting vunnet. Barnen anser ofta att det är jättekul att vara med i kolsyreprocessen och själva få välja smak efter sinnesstämning. Att en Soda Stream Pure tar upp så pass lite plats som den gör är bara ännu en sak i ledet av alla fördelar.