Päronet är en söt samt saftig frukt som uppskattas lika väl av vuxna som barn. Det plockas från päronträdet som är ett stort, rakt träd som är närapå lika slittåligt som äppelträdet. Päronet är, precis som äpplet, en av få frukter som gärna växer och frodas i vårt sydsvenska klimat och har funnits här sedan Medeltiden. Päronen mognar på sensommaren och har sin skördetid mellan augusti och september. Päron kan lagras någorlunda länge i kylig miljö, men är otroligt känsligt för stötar varefter det ruttnar fort.

kolsyremaskin

Smaken av ett moget päron är söt och mjuk och är ingalunda lika syrligt som äpplet. Det finns skilda sorter och både smak och konsistens varierar. Ett päron kan vara rätt så torrt, mjöligt eller så saftigt att det är problematiskt med all saft som rinner ur det när man sätter tänderna i det. Vanligtvis används päronet till att ätas som det är, men emellanåt görs det också mos eller juice.

När Gert Strand skulle ta fram 16 smakessenser åt kolsyrat vatten så valde han att göra en essens med smak av Päron. Han var bestämd på att det skulle kunna bli en favorit bland många. Aromhusets Päron är en essens helt utan socker alternativt sötningsmedel. Både smak och lukt stämmer helt överens med riktiga päron och att ha päronsmak i sitt bordsvatten är väldigt gott samt uppfriskande.

Alla Aromhusets smaker går att mixa med varandra. Just Päron är mycket härlig som den är eller ihop med Äpple eller Persika. Päron samt Vanilj är dessutom en perfekt kombination, om än möjligen aningen otippad.

Det fakta att Aromhusets essenser är fria från socker gör att de ligger enormt rätt i tiden. De kan drickas med gott samvete av både barn och vuxna och är definitivt ett piggare alternativ än vanligt, slätt vatten. Vi dricker överhuvudtaget mer kolsyrat vatten än tidigare och smaksatt kolsyrat vatten säljs det mer av i butikerna är naturellt. Efterfrågan är jättestor men utbudet är, trots att det är betydligt större än i de flesta övriga länder, ännu ganska begränsat. Det finns ganska många smaker, men smakstyrkan är vanligtvis väldigt svag och emellanåt hade det varit gott med lite extra smak.

Aromhusets essensflaskor består av 30 ml koncentrerad smak och räcker till ca 15 liter kolsyrat vatten. Man rekommenderar 2 ml essens per liter vatten för att erhålla en smakstyrka som ligger något över den man httar i butikens drycker. Det är dock fullständigt upp till en själv ifall man vill ha svagare eller starkare smak och med flaskans kapsyl alternativt medföljande doseringspipett är doseringen verkligen oproblematisk.

Man kan använda Aromhusets Päron till färdigt kolsyrat vatten från affären, men vill man spara lite pengar, slit och släp samt göra en god gärning för miljön, så kan man lika gärna investera i en kolsyremaskin och göra jobbet själv. Det tar inte mer än några sekunder att kolsyra kranvatten och resultatet blir detsamma som det man får från de dyra märkena i närbutikens hyllor. Vad gäller Aromhusets Päron och övriga essenser så passar de lika bra att ha i alla sorters kolsyrat vatten.