Det finns vatten i det mesta, jordens yta täcks till största del av vatten och människokroppens i särklass största beståndsdel är vatten. Fakta är att det inte finns en enda organism på vår jord som inte är beroende av vatten för att överleva. En människa t. ex. dör på endast några dagar ifall hon inte får i sig denna livets dryck.

sodavatten

Rekommendationen som brukar ges till oss är att dricka mellan 1-2 liter vatten – utöver den vätska vi får i oss via maten. Om man svettas mycket, är aktiv, stressad, befinner sig i varma klimat el. dyl. så tvingas man dricka ännu mer än så. Få förstår vikten av det och slarvar med vattenintaget. De kortsiktiga effekterna av att inte få i sig nog med vatten är bl. a. slöhet, bristande koncentrationsförmåga, huvudvärk och lätt irritation.

När man jobbar är det inte jämt så lätt att minnas vattnet, möjligtvis känns en kopp kaffe som en mer logisk dryck när energinivån sjunker. Kaffe är vätskedrivande så gällande den så känsliga samt viktiga vätskebalansen är det en riktig bov. När energikicken från koffeinet har lagt sig så är man plötsligt än tröttare och mer ofokuserad.

De långsiktiga effekterna av ett för lågt vattenintag är att kroppen blir mindre motståndskraftig mot virus och övriga sjukdomar. Man drabbas även av de kortsiktiga effekterna ofta vilket leder till att man eventuellt ser sig själv som en människa med låg energi samt bristfällig förmåga att få saker uträttade. Man vill gärna ta det lugnt och slippa pressa sig för mycket. Det är ett destruktivt mönster, i synnerhet när man tänker på att lösningen är så banal. Det är ju bara till att inta mer vatten.

Vätskeintaget bör vara utspritt i flera mindre intag med jämna mellanrum under dagens lopp. En vattenautomat på jobbet underlättar för personalen att minnas att dricka vatten kontinuerligt. Den gör det också aningen roligare och godare att inta – särskilt ifall den är utrustad med dubbel kran och erbjuder både slätt och kolsyrat vatten. De flesta moderna vattenautomater har kylare så att vattnet jämt ska kännas friskt och svalt.

Kolsyrat vatten är uppskattat av många, bubblorna skänker en extra känsla av fräschör och efter intaget så känner man sig renad och uppfriskad. När man ser till handeln så säljs det idag mängder av kolsyrat vatten, och bäst av allt säljer kolsyrat vatten som är lite smaksatt. Man har länge kunnat finna bubbelvatten med smak av citron, men de senaste åren har marknaden svämmat över med kolsyrat vatten med mängder av olika smaker att välja mellan.

Gert Strand AB heter det bolag som bland annat säljer varumärket Aromhuset – aromer för smaksättning av kolsyrat vatten. Strand har tagit fram 16 smaker av varierad sort – alla fria från både socker och kemiska sötningsämnen, och de har nått rejäla framgångar på kort tid. Nu har han tagit sikte på arbetsplatsernas vattenautomater och lanserar sex av sina smaker – äpple, granatäpple, hallon, blåbär, persika samt melon – i ny, större flaska, med en noggrant framtagen pump för lätt dosering.

Man avgör själv hur mycket smak man vill ha på sitt vatten och doseringen går på en halv sekund. Med Aromhusets smaker vid vattenautomaten på arbetet så kommer varenda personal ha lättare för att komma ihåg att hålla vätskebalansen under kontroll – något som både arbetsgivare och anställda vinner på.