Soda Vatten kan antingen utgöras ha naturliga salter och mineraler eller av tillsatser. Idag kallar vi ofta all sorts kolsyrat vatten utan smak för soda vatten och det är hur lätt som helst att ordna till hemma med hjälp av en kolsyremaskin från t ex Soda Stream alternativt Wassermaxx.

smaksatt bubbelvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Vi dricker idag mer kolsyrat vatten i form av t ex sodavatten, vichyvatten, Ramlösa och Loka än tidigare. De stora läskföretagen tjänar massor av pengar på att kränga buteljerat bordsvatten till samtliga kolsyrefantaster runt om i Sverige – och resten av världen. Det är en kolossal industri. Dessvärre får både våra plånböcker samt vår miljö betala ett ganska högt pris för de underbara bubblorna i vårt soda vatten.

Transporterna av vatten och läsk bidrar med en mängd avgaser som naturen inte kan bryta ner på ett bra vis och rätt så kvickt så förorenas vår luft och vårt vatten med en massa giftiga avgaser. Lägg till allt avfall i form av flaskor och burkar som aldrig pantas och man inser kvickt att det innebär en del lidande för att vi ska få vårt vatten som vi vill ha det – med kolsyra samt lite smak.

I Sverige har vi tillgång till mycket vatten, och det är av mycket hög kvalitet. Det är få länder förunnat denna skatt som vi allt för ofta tar förgiven och till och med glömmer bort. Man rekommenderar en normal person att inta mellan 1-2 liter vatten om dagen, och då dricker vi mycket hellre soda vatten eller smaksatt bordsvatten istället för vanligt, slätt kranvatten.

Idag kan man dock förena dessa två! Man behöver inte göra avkall på sina älskade bubblor och den goda smaken bara för att man önskar skydda miljön eller spara några slantar. Ifall man investerar i en kolsyremaskin så har man tillgång till vilken typ av vatten man vill, när som helst, dygnet runt. Man slipper därtill släpa tunga flaskor vatten från affären och kassar fyllda med pantburkar tillbaka. Det bästa av allt är att man därtill bidrar till en renare värld. Man har helt enkelt allting att vinna.
Loka samt Ramlösa är två exempel på företag som gör gott, smaksatt bordsvatten och säljer enormt fint ute i handeln. Om man handlar hem lite annorlunda bordsvattenaromer från t ex Aga eller Aromhuset, så kan man smaksätta sitt vatten med den stora fördelen att man personligen kan besluta precis hur mycket smak man vill ha i och att man kan göra sina egna favoritblandningar som eventuellt inte finns tillgängliga i de färdiga flaskorna.

En ny sodastreamer kostar mellan 500-2000 kronor – i runda slängar – och kommer vanligen med allihopa komplement man behöver för att komma igång att framställa sitt eget sodavatten. Det är således själva kolsyremaskinen, en gaspatron med kolsyra i och en eller ett par PET-flaskor. Handlar man ett paketerbjudande för lite extra pengar så får man stundvis med smakprover eller andra extra komplement.

Så om man vill göra en insats för både sig själv och miljön så är det antagligen en idé att investera i en kolsyremaskin. Man får därtill sitt soda vatten exakt så som man vill ha det.