Ute på marknaden fullständigt kryllar det av annorlunda smaker för Sodastream. Sodastream var först med att producera kolsyremaskiner för hemmet, det skedde av en man vid namn Guy Gilbey så tidigt som år 1903. Rika hem, och bl a det brittiska kungahuset blev först med att få tillgång till sodastreamers men inte förrän på 50-talet nådde de den kommersiella marknaden.

Sodastreams stora genomslag kom under 70-talet och höll i sig genom 80-talet. Än idag är vi många som har nostalgiska barndomsminnen förknippade med Sodastream. På 90-talet hade intresset för bubbelmaskinerna svalnat och man sålde knappast några maskiner eller komplement alls. Idag ser vi hur trenden har vänt, försäljningen av sodastreamers är större än tidigare.

kolsyrat bordsvatten smakerkolsyrat bubbelvatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupkolsyrat vattenseltersvattenbordsvatten

Det ligger fullkomligt rätt i tiden att skaffa sig en Sodastream, vi dricker mer och mer kolsyrade drycker och dagens konsumenter är inte villiga att kompromissa med det de vill ha. De kolsyrade drycker man köper i affären består till minst 90 % rent vatten, vatten som vi har, om inte ännu renare, genast i våra kranar. Svenskt vatten är ett av de renaste vatten man kan hitta på jorden, och Livsmedelsverket genomför regelbundet noggranna kontroller för att garantera vattnets höga kvalitet.

Vatten är det nyttigaste man kan intaga, men i längden kan det kännas tråkigt att dricka det slätt ur kranen. Lite kolsyra åstadkommer hela skillnaden och möjligen en aning smak för den som inte uppskattar smaklöst vatten. Ramlösa, Vichyvatten samt Loka är namnen på några av våra populäraste mineralvatten, de finns både med samt utan smak och utbudet på smaker är ganska stort.

Kånkandet av dessa flaskor från affären och därefter tillbaka igen för återvinning är både dyrt samt tröttsamt, för att inte tala om vilket slitage det utgör för miljön med samtliga transporter och onödigt skräp. Om man har sin egen kolsyremaskin så kan man på bara några sekunder ha klart mineralvatten hemma i köket, utan vare sig dyra köp samt släpande av flaskor hit och dit.

Med en egen sodastreamer kan man själv bedöma hur mycket kolsyra man vill ha i sitt vatten, vilken smak man känner för i ögonblicket, samt hur mycket smak man vill ha. Det är alltså på alla vis mer bekvämt och gott att framställa sitt eget bordsvatten.

Gillar man läsk så har Sodastream smaker åt de flestas uppskattning. I det totala utbudet som presenteras på Sodastreams hemsida så uppgår antalet till 25 annorlunda smaker, där inkluderas läskessenser, bordsvattenaromer och light-smaker för den som är försiktig med kalorier. Det är dock inte lätt att hitta alla dessa Sodastream smaker ute i handeln.

Aga, som är Sodastreams största konkurrent gör även egna smaker, mest bordsvattenaromer. Andra som framställer goda essenser samt aromer är Aromhuset som har 16 annorlunda aromer och 35 års erfarenhet, och Sonjo som erbjuder intressanta smaker såsom till exempel originalsmaken på Champis. Saftföretaget Bob framställer läskessenser helt utan sötningsmedel men med tämligen hög andel socker.

När det gäller Sodastreams egna smaker så är det bra att veta att de flesta består av både sötningsmedel samt socker, det gör att sockerhalten är något lägre än i exempelvis Bobs essenser. Aromhuset har varken i socker alternativt sötningsmedel i sina aromer och är därmed ett tämligen hälsosamt alternativ. Lightvarianterna av Sodastream smaker innehåller inget socker alls.