Granatäpplet smakar gott, ser festligt ut och är även nyttig. Granatäpple sägs motverka cancer, då i synnerhet prostatacancer, och är fylld med C-vitamin, folsyra samt antioxidanter. Trots allt det är ändå det bästa med Granatäpple smaken. Frukten har ett hårt yttre hölje och inuti gömmer sig hundratals små röda pärlor, det är dessa som är själva frukten. Smaken är syrlig och frisk med en aningen bitter underton som gör balansen fullständigt fantastisk.

smaksatt kolsyrat vattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Granatäpple växer framförallt runt Medelhavet och finns med i många religiösa målningar och skrifter, den är också vanligt förekommande i mytologi och anses på flera håll vara en gudomlig frukt. Trädet, som kan bli upp till 8 meter högt, blommar i juni-juli samt under senhösten mognar frukterna. Det kan vara aningen besvärligt att få ut de små fruktpärlorna ur det hårda läderaktiga höljet, men ett trick är att rulla frukten mot ett hårt underlag, därpå dela den på mitten samt banka ut de små granatpärlorna. Granatäpple är förutom att äta som det är, också gott att ha i gröna sallader.

Med sin rika smak har Granatäpplet blivit ett populärt drinkkoncentrat som kallas Grenadin och är en betydelsefull ingrediens i många klassiska drinkar. Koncentratet får en avsevärt kraftfull klarröd färg och väldigt söt smak.

Gert Strand AB har med sitt varumärke Aromhuset tagit fram 16 olika smakessenser för kolsyrat vatten, en av dem är Granatäpple. Samtliga aromer är naturliga smaksättare utan vare socker eller artificiella sötningsmedel, men otroligt rika på smak. Smaksatt kolsyrat vatten är idag populärare bland oss svenskar än det naturella bubbelvattnet, men Strand tyckte inte att det fanns tillräcklig variation av smaker och smakstyrka bland de smaksatta sorterna han kunde hitta i butikerna.

Genom att använda Aromhusets essenser för att smaksätta sitt kolsyrade vatten så väljer man dels ett hälsosamt samt naturligt alternativ, helt fritt från kalorier, och dels ges man möjlighet att mäta upp precis så mycket man själv känner för i stunden. Thomas Ström, som jobbar som säljare för Gert Strand AB, säger att 2 ml essens per liter vatten är en god måttstock i början, då får vattnet konkret och frisk smak, men likväl inte för kraftfull. Sedan rekommenderar han att man själv testar sig fram till sin egen perfekta balans. Doseringen är lätt, man tar enbart den lilla flaskans kapsyl, som rymmer 3 ml, alternativt den avsedda doseringspipetten.

Samtliga 16 smaker går att mixa med varandra och Granatäpple i kombination med Citron ger en alert smak. Just Granatäpple är med sin aningen bittra underton en ganska vuxen smak, men Aromhuset har också speciellt framtagna smaker för barnen, samtliga fria från socker samt konstgjorda sötningsmedel. Vad sägs om t ex Toffee Kola, Jordgubbe alternativt Banan?

Enbart för att dessa aromer har tagits fram som smaksättare för kolsyrat vatten så betyder det inte att de inte passar bra även till annat, man får låta fantasin strömma. Varje flaska smakessens innehåller 30 ml och räcker till ungefär 15 liter vatten, enligt angivna rekommendationer.