Råd & Rön genomförde i nr 10 år 2007 ett test bland Soda Streamers där Soda Stream Design vann. Man menade att Soda Stream Design var dominerande sina övriga medtävlande både vad gällde utformning samt användarvänlighet.

Det har de senaste åren pratats en del om hur transporterna av buteljerat vatten påverkar miljön negativt och eventuellt är det för den skull försäljningen av kolsyremaskiner ånyo tagit väldig fart sedan 90-talets dvala. Flera har dessutom nostalgiska minnen från Soda Streams glansdagar på 80-talet, då alla trendiga hushåll skaffade kolsyremaskiner och gjorde sin egen läsk.

smaksatt mineralvattenkolsyremaskin kolsyrat vatten

Idag är det de mer miljömedvetna hushållen som skaffar kolsyremaskiner, men också de som själva vill experimentera fram smakligt bordsvatten och läsk. Med olika aromer och essenser kan man skapa sina egna favoritsmaker och utbudet av smaker är ganska stort.

Soda Stream gör sina egna smaker, likaså Aga, som är företaget som marknadsför Wassermaxx och har specialiserat sig på kolsyra. Om man letar lite mer så finner man Aromhuset som har spenderat 35 år med att bl a framställa goda bordsvattenaromer utan vare sig socker alternativt sötningsmedel. Sonjo har på licens av Pripps fått lov att framställa originalsmakessensen Champis bland flera andra intressanta smaker. Saftföretaget Bob framställer goda läskessenser som dock består av en hel del socker.

Att göra sin egen läsk är kul och att kunna göra det och samtidigt uppleva att man utför en insats för miljön känns skönt. När det gäller smakerna så finns det, som jämt, delade meningar om vad som är godast. Det ultimata är att producera sitt eget Soda Streamer test och finna sina egna favoritsmaker.

Soda Streamers har tillverkats sedan vårt förra sekelskifte, först var det en flott attiralj i rika hushåll, men under 80-talet fanns det en kolsyremaskin i vart och vartannat hushåll. Med andra ord har Soda Stream haft gott om tid på sig att utvecklas till de maskiner vi kan handla i dag. Konceptet är tämligen enkelt, man skruvar på en co2 cylinder i maskinen som därefter släpper ut kolsyra i en PET-flaska på användarens kommando.

Då allt fler köper egna kolsyremaskiner tillkommer också fler och fler producenter, Soda Stream leder visserligen ligan men största konkurrenten Wassermaxx från Aga är en värdig tvåa. Man följer varandras innovationer och slåss om kunderna med hjälp av annorlunda designs och prisvärdhet. Soda Streams Penguin är till exempel den enda kolsyremaskinen som har glasflaskor istället för plast eller metall, och det är en särpräglad detalj som massor kunder uppskattar.

Kolsyreflaskan man får med när man köper en kolsyremaskin kommer normalt från Soda Stream alternativt Aga, denna ska man inte slänga bort när den tar slut utan lämna i retur till sin återförsäljare mot en ny till reducerat pris. En ny patron kostar omkring 235 kronor och ett inbyte under än 100 kronor.

Kolsyran blir till gasbubblor fyllda med koldioxid när den kommer i kontakt med vatten, det är de små bubblorna som läskar så skönt i strupen när man dricker läsk alternativt mineralvatten. I Råd & Röns Soda Streamer test från 2007 tippades sodastreamern bli årets julklapp, vilket den inte blev, det blev istället GPS-mottagaren, DN menade dock i efterhand att Soda Streamern definitivt låg på topp-fem-listan.