Soda Stream Jet är Soda Streams klassiska modell. Den kolsyrar ens vatten effektivt och tar upp lite utrymme i köket, därtill är den otroligt användarvänlig. Soda Stream Jet har getts ut i en specialutgåva som kallas Soda Stream Jet Cola, där uttrycket «My favourite Cola» finns skrivet på PET-flaskan – perfekt för den som älskar hemmagjord cola.

Det finns i Soda Streams utbud av kolsyremaskiner idag sex skilda modeller. Soda Stream Jet är den billigaste och eventuellt mest prisvärda då den utför jobbet att kolsyra vatten lika bra som de andra modellerna. Vad som skiljer de annorlunda kolsyremaskinerna åt är framför allt deras utformning samt specialattribut. Utöver Soda Stream Jet finns dessutom modellerna: Stream – som kommer i olika färger; Genesis – med modern, slimmad design; Dynamo – Soda Streams nytillskott; Pure – som står för elegans; samt Penguin – enda kolsyremaskinen med glasflaskor, dessutom med läcker pingvindesign.

kolsyrat bordsvatten smakerkolsyrat vatten essenserbordsvatten smakerläskkoncentratkolsyrat vattenseltersvattenbordsvatten

En Soda Stream Jet kostar mellan 5-600 kronor i de billigaste affärerna, och den dyraste i Soda Stream familjen är Penguin som går loss på omkring 1800 kronor. Det ligger förvisso mycket i känslan att få sitt mineralvatten alternativt sin läsk i en snygg glasflaska istället för en i plast. Samtliga de andra Soda Stream modellerna ligger prismässigt mellan dessa två.

När man köper en ny sodastreamer följer både PET-flaska och kolsyrepatron med, så man har allt man behöver för att börja kolsyra sitt vatten. Vill man producera läsk så kan man köpa läskkoncentrat, alternativt helt enkelt köpa ett introduktionspaket som inkluderar olika smaker.

Allt fler investerar i en egen kolsyremaskin. Vi människor är beroende av vatten för att överleva, det är angeläget att vi får i oss mellan 1-2 liter vätska varje dag. Genom att addera kolsyra i sitt vatten, och kanske en god smak, blir drickandet plötsligt avsevärt trevligare. Att kånka drycker från affären, som innehåller minst 90 % rent vatten är besvärligt och samlandet av tomma pantflaskor som man sedan ska släpa tillbaka till affären i tid och otid är både irriterande samt tidskrävande.

Ifall man kolsyrar sitt eget vatten slipper man allt bekymmer med tunga flaskor och tomburkar. Man har ett par återanvändbara PET-flaskor till sin kolsyremaskin som man på ett par sekunder fyller med bubbelvatten alternativt läsk efter stundens tycke och smak. Smidigare blir det inte.

Genom att kolsyra sitt eget vatten samt göra sin egen läsk bidrar man därtill till en bättre miljö. Transporterna av alla läsk och mineralvatten släpper ut mängder av äckliga avgaser och samtliga burkar och flaskor som inte går att panta blir till onödigt skräp.

Om man dricker mycket mineralvatten så sparar man även in pengar på sin kolsyremaskin, kranvatten är betydligt billigare än buteljerat vatten och den lilla extrakostnaden för inbyte av en tom kolsyrepatron mot en full ligger på ca 89 kronor.

En kolsyrepatron räcker till upp till 60 liter vatten, så kolsyreutgiften för en liter hamnar på ungefär 1,50 krona. Vill man ha smaksatt vatten så tillkommer visserligen utgifter för läskkoncentrat eller bordsvattenaromer, literpriset blir högre, men fortfarande lägre än buteljerad läsk. En Soda Stream Jet är med andra ord en god investering, inte endast för miljön, utan även för plånboken.