Först kallades patronen till Soda Stream för Alcojet men har nu fått en omtyckt uppföljare som heter Alo2jet. När man köper en ny kolsyremaskin från Soda Stream så får man hela tiden en Alco2jet med i köpet. Den största konkurrenten till Soda Stream är Wassermaxx. Wassermaxx kommer med en kolsyrepatron från Aga, som är företaget som marknadsför just Wassermaxx.

kolsyrat bubbelvatten smakerkolsyrat bubbelvatten essenserbordsvattenaromerläskkoncentratkolsyrat vattenvichyvattenbordsvatten

Soda Stream är kolsyremaskinernas flaggskepp, de har tillverkat kolsyremaskiner för hemmabruk i ungefär hundra år och står starka på marknaden. Soda Club, ett israeliskt företag köpte 1998 upp Soda Stream och nu marknadsförs samma maskiner under dessa två namn i olika länder. Det som kallas Soda Stream i Sverige, kallas t ex Soda Club i Tyskland. När det gäller just själva maskinerna är Soda Stream både populärast och mest erfaren gentemot andra märken.

Aga har däremot specialiserat sig på kolsyra och är enormt stora när det handlar om all form av kolsyra samt carbonatorer. Aga säljer carbonatorer åt stora restauranger och barer, såväl som små varianter, anpassade för hemmabruk. En carbonator är alltså en kolsyremaskin som installeras i ens kök. Aggregat samt kolsyrepatron fästs under vasken och en kran installeras i anslutning. När installationen är klar har man kolsyrat vatten genast i kranen. För en riktig mineralvattenfantast är detta möjligtvis ett intressant alternativ.

Det är dock fortfarande vanligare att man köper en liten kolsyremaskin. Dessa är idag så små samt lätta att använda att man sparar massor av tid, dragande och en del pengar på den. Allt bärande av tunga flaskor fulla av vatten från affären och därefter släpandet av samma flaskor, fast tomma, åter till samma butik är opraktiskt, tidskrävande och allmänt irriterande.

Det är därtill en relativt allvarsam miljöfaktor, alla transporter av vatten och läsk över hela landet, och till och med världen. Giftiga avgaser från tunga lastbilar är onödiga när man så lätt kan skapa sitt eget mineralvatten eller sin egen favoritläsk direkt hemma i köket. På detta vis slipper man dessutom pantning och onödigt avfall från samtliga de burkar och flaskor som inte går att panta. De PET-flaskor man får med sin kolsyremaskin kan man återanvända, och en tom Soda Stream patron lämnar man in hos sin återförsäljare i utbyte mot en full, till rejält reducerat pris.

I Sverige har vi tillgång till ett av jordklotets definitivt renaste kranvatten. Livsmedelsverket genomför stränga, kontinuerliga kontroller av vårt vatten för att garantera högsta möjliga kvalitet. I flera fall har vårt kranvatten visat sig vara renare och nyttigare än buteljerat vatten så vi har all orsak att ta denna skatt tillvara.

Det är inte enbart rent, kranvattnet är även betydligt billigare än vatten på flaska. Literpriset för rent kranvatten är nästan 1000 gånger billigare är det vi köper på flaska i butiken. Sedan tillkommer givetvis en literkostnad på ungefär 1,50 för kolsyra och givetvis en summa för smaksättare ifall man nu vill ha sitt vatten smaksatt alternativt framställa läsk. I vilket fall som helst så blir ens hemgjorda dryck billigare än affärens, utan att man måste kånka på en massa flaskor hit och dit. En Soda Stream patron kostar ca 250 kronor ny, och 89 kronor för ett inbyte.