Kanel i sött och salt!

Kanel är väldigt gott, det kan nog de allra flesta enas om. Kanel är en krydda som återfinns i nästan alla kök världen över, vissa kök använder kanelen mest i sötsaker medan andra använder den omfångsrika kryddan i matlagning. Vi i Sverige älskar våra kanelbullar och vid Medelhavet gör man fantastiska köttgrytor med kanelsmak.

Den som intresserar sig för sina råvarors ursprung och lägger lite energi på att hitta fräscha råvaror av generellt hög kvalitet känner till att kanel varierar en hel del beroende på var och hur man köper den. “Vanlig kanel” från stormarknader tillhör sällan kategorin “fin kanel”, men en fördel är förstås att den är relativt billig.

En nyhet på marknaden nu är vietnamesisk kanel. Den vietnamesiska kanelen slår den vanliga kanelen på alla punkter, plus att man behöver betydligt mindre dos av vietnamesisk kanel än vad som behövs av “vanlig kanel”. Den allra finaste kanelen är vietnamesisk kanel som man själv mal i en kryddkvarn – den som gillar kanel kommer aldrig att kunna återgå till dagligvaruhandelns i jämförelse aromlösa kanel. Vietnamesisk kanel är starkare, mörkare, doftar och smakar mycket mer – i mindre dos än “vanlig kanel”, och den kan användas på alla traditionella vis så länge man håller koll på att man inte doserar för mycket.

Kanelens hälsofördelar

Kanel är gott, visst, men det är också fantastiskt nyttigt! Vad inte alla känner till är de oändliga hälsofördelarna som kanel ger – och i samma utsträckning som vietnamesisk kanel ger godare och starkare smak och doft, ger den också tydligare fördelar för hälsan. Den verksamma faktorn i kanel heter kanelaldehyd och procentandelen av den är avsevärt högre i vietnamesisk kanel om man jämför med vanlig kanel.

Vietnamesisk kanel är perfekt för den som vill balansera sitt blodsocker, är man i riskzonen för diabetes rekommenderar till och med läkare att inkludera lite kanel i den dagliga kosten eftersom den tar udden av blodsockertoppar och -dalar.

För personer som vill gå ner i vikt är kanel också effektivt eftersom kanelaldehyden ökar förbränningen och gör att kroppen väljer lagret fett framför muskler som bränsle. Även här är vietnamesiskt kanel betydligt starkare och kraftfullare än vanlig kanel.

Vietnamesisk kanel och ketos

Allt fler väljer att övergå till ketogena dieter, dvs drastiskt dra ner på, eller helt utesluta, kolhydrater i kosten. Detta gör man för att må bättre, komma i form och hamna i det stabila, fettförbrännande tillståndet ketos. En hel del personer på lågkolhydratdieter upplever dock ändå att de får problem att hamna i stabil ketos och en teori går ut på att kroppen har nedsatt insulingkänslighet över årens lopp – inte nödvändigtvis till den grad att man dragit på sig diabetes, men ändå tillräckligt, på en vanlig kolhydratsbaserad diet. Äter man vietnamesisk kanel tillsammans med sin vanliga lågkolhydratdiet så verkar det som att kroppen lättare hamnar i ketos och dessutom lättare håller sig kvar i ketos. Ett hett tips för alla som kämpar med sin ketosbalans!

Var köper man vietnamesisk kanel?

Vietnamesisk kanel är ännu sällsynt i Sverige, men söker man online finner man en del återförsäljare. Vad man inte vet när man handlar online är hur kvaliteten är, men nu kan man snart få tag på exceptionellt fin vietnameisk kanel via Gert Strand AB. Håll utkik på www.allt-fraktfritt.com om du är intresserad av kvalitativ, prisvärd vietnamesisk kanel.