Är man en kolsyreälskare så känner man säkert till både Wassermaxx samt Sodastream. Bägge är ledande varumärken när det handlar om kolsyremaskiner och producerar tämligen likvärdiga produkter. Sodastreams produkter är en aning dyrare än Wassermaxx, men lever mycket på sitt gedigna förflutna som första kolsyremaskin med mer än 100 år på nacken. Wassermaxx ligger hack i häl p g a snygga samt användbara produkter till aningen lägre pris.

Idag ägs båda dessa märken av samma företag – Soda Club. Soda Club köpte först upp Sodastream år 1998 och idag är egentligen Soda Club och Sodastream exakt detsamma – bara att man marknadsför produkterna under skilda namn i skilda länder. En maskin som heter Sodastream i Sverige, heter t ex Sodaclub i Tyskland. Wassermaxx å andra sidan marknadsförs av Aga i Sverige och Aga har på senare år gjort sig kända som kolsyrespecialister. De växer och växer och säljer idag både kolsyremaskiner under namnen Wassermaxx och Aqvia, samt carbonatorer både för hemmabruk samt professionellt bruk.

En carbonator installerar man under köksvasken, det är där man även fäster sin kolsyrepatron, och ett rör går upp i diskbänken varpå man sätter in en kran. Genom denna kran får man därefter sitt kranvatten – fast med kolsyra i! De flesta carbonatorer har även vattenkylare så att ens kolsyrade vatten ska vara så krispigt samt fräscht som möjligt.

Det är en rätt så betydande sak att komma ihåg med samtliga kolsyrade drycker, att om vattnet är kallt så bevaras bubblorna längre. I hett vatten löses kolsyran upp. Kolsyra är en gas med den kemiska formeln co2, som i bekantskap med vatten blir till små bubblor av koldioxid. Människan har i flera år uppskattat kolsyra i sina drycker och kunde på 1800-talet börja framställa detta på konstgjord väg. På naturlig väg kan man ta fram kolsyra genom att låta socker jäsa i syrefattig miljö. Det är så exempelvis mousserande vin och öl har framställts i hundratals år. Kolsyra är även en mycket effektiv smakbärare så alla goda drycker blir ännu lite godare med kolsyra i.

När det gäller vatten så hjälper kolsyran till att göra känslan av det friskare, bubblorna sticker härligt på tungan och skänker känslan av att man har renat sig. Därför har flera människor blivit så fästa vid dessa små bubblor att de betalar dyrt och släpar tunga flaskor och backar med sodavatten hem från affären. När man därefter druckit upp sitt mineralvatten så släpar man åter flaskorna till butiken för återvinning.

Ifall man har en Wassermaxx eller Sodastream hemma så kan man enkelt få kolsyrat vatten av sitt eget – betydligt billigare – kranvatten. Omkostnaderna för införskaffandet av kolsyremaskin och påfyllning av kolsyrepatron tjänar man in förhållandevis snabbt, särskilt ifall det endast är vatten man dricker. Ifall man uppskattar sitt bordsvatten smaksatt så tar det lite längre tid då aromer är ganska dyra. Dock får man precis den mängd smak man är ute efter, vilket kan vara svårt att hitta på flaska.

kolsyrat vatten smakerkolsyrat bordsvatten essenserbordsvatten smakerläsk syprupmineralvattenvichyvattenbordsvatten

När det gäller vilket märke som är bättre än det andra är det svårt att svara. Produkterna är idag så pass lika att det vanligtvis är en fråga om personlig smak. Wassermaxx faller somliga personer i smaken, medan Sodastream passar bättre för andra. Handlar det enbart om pris så brukar Wassermaxx ligga bättre till, men för sitt nostalgivärde så vinner Sodastream.