En del blir förvånade då de hör om personer som vill behandla golv med järnvitriol inomhus. Det möjligen låter en aning onormalt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att bearbeta gräsmattan mot mossa alternativt en mix som är till för att behandla och färga husväggar och andra träpartier utomhus.

mossa i gräsmattan vad göra

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det minsann inte så befängt att ta till järnvitriolen. Det enda som man ska betänka är hur man ska verkställa jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte alla som tycker om den kulör som uppstår då man behandlar en fasad med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste mixa till den färdiga färgen. Man kanske får addera såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Därpå så kan man processa golv, vägg eller möbel med en vanlig pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med möjlig lackning alternativt annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inne är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som besvärlig ifall man andas in det i alltför stor mängd. Det är relevant att man har god ventilation både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det självklart även angeläget att rusta arbetet på rätt sätt. Skydda golv och andra möbler med överdrag och se till att det finns gott om plats för arbetet. Skyddskläder och handskar är också att förorda.

Är det farligt att arbeta med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Om du skaffar en komplett produkt så kan den ha en försiktig frän doft men den ska ej vara riskfylld.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till flertal olika saker som kur av mossa i gräsmatta samt på tak och dessutom inom läkemedel. När du behandlar trämöbler alternativt trägolv med järnsulfatet så kommer det att ske en reaktion som gör att järnsulfatet därefter sitter hårt i träet.

Behandlar du på korrekt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det verkligen ingenting att oroa sig för. Med ett lager av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Läs mer här weibulls.

Hantering av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju också behandla en möbel som är gjord av trä och det finns det faktiskt flera som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten och diskmedel och därefter så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att införskaffa billigt i skilda storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns även smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte sällsynt att se att träet har blivit mörkare. En del anser att detta är hur bra som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inomhus medan andra alls inte uppskattar färgnyansen. Innan man testar på en möbel kan det vara idé att prova på en träbit.