Hur bör det trä man använder vid exempelvis ett husbygge användas? Flertal väljer att vårda med järnvitriol fasad som i stort sett är järnsulfat samt vatten. Men det finns likaså tjärvitriol som kan följa med vissa fördelar.

mossa på stenplattor

En attraktiv kulör på fasaden med järnvitriol fasad

Det är exakt det där med färgen som får flera att välja att bearbeta träfasaden med järnvitriol. Egentligen så kan man använda sig av järnsulfat till gräsmattan till väggar, men det kan vara klokt att införskaffa en säck alternativt dunk som är särskilt till för väggarna med tanke på att man behöver få korrekt järnsulfat dosering för träet.

Det som händer när man behandlar med järnvitriol är att träpanelerna kommer att byta i färg och bli en aning gråaktiga alternativt bruna. Precis hur de kommer att se ut beror på träets kvalitet och hur föråldrat det är. Man brukar förorda att behandla träpanelerna innan de monteras på väggen för bästa resultat.

Innan man genomför en järnvitriolbehandling så kan det vara förståndigt att testa på en fristående bit av samma trä. På så vis så vet man exakt vilken nyans man kommer att erhålla. Det blir ju lite besvärligt att ångra sig då man redan har behandlat hela fasaden och då får man möjligtvis måla om det inte blir en bra färgton.

Ifall man vill få mer än bedårande kulör på huset

Men nu är det förstås så att flera vill få mer än förtjusande färg på huset. Med järnvitriolen så får man föga mer än färgen. Den kommer inte att skydda träet mot väder samt vind. Då kan man istället satsa på tjärvitriol som också färgar men som samtidigt skänker ett visst beskydd.

En del tycker att det blir finare med järnsulfatet än med tjärvitriolen och väljer att olja efter behandling för att få ett bättre beskydd. Man kan få lite annorlunda svar på vad som är bäst beroende på vem man frågar.

Den som säljer färg kommer ej att hylla järnvitriolen till skyarna av förståelig orsak så det gäller att tänka till själv innan man bestämmer sig för hur fasaden ska behandlas.

Med tanke på budget samt tidsplan

Det skall nämnas att järnvitriolen är billig, exempelvis på allt-fraktfritt.se. Detta är en produkt som man kan blanda själv och som man kan bruka på så flera olika sätt därhemma. Beroende på ifall man ska processa med järnvitriol fasad själv alternativt ifall man betalar någon annan för att göra jobbet så kan det hela kosta lite olika. Mer tips här mossa i gräsmatta.

Det är angeläget att man tänker på att järnsulfat som droppar från väggpaneler kan missfärga andra material såsom stenar, plattor och annat som kan finnas runt fasaden.

Täck över allt före målning. Den som är osäker kan självfallet leja extern hjälp.