Takrengöring behöver inte nödvändigtvis vara svårt. Men man tvingas förvalta taket och med taktvätt så får man undan saker som mossa på ett effektivt vis.

Den största anledningen till att det är så betydelsefullt att hålla fräscht på taket är att mossbeväxt samt gamla löv kan leda till att taket skadas och tar in vatten. Det här kan medföra betydligt större bekymmer än de man kan tänkas ha inför en rengöring av taket.

Professionell takrengöring alternativt amatörarbete, vilket blir bäst?

Ska man göra rent själv alternativt hyra in ett proffs? Vilket man väljer beror förstås på hur mycket tid man har över till den här typen av göromål. Men det kan vara bra att vara medveten om att man faktiskt kan komma långt med lite Bensaltensid eller Fulstopp och en högtryckstvätt.

Det järnsulfat och vatten som man använder sig av för att behandla gräset med kan man också ibland (det färgar teglet mörkt så på de flesta tak går det inte) använda på taket. Järnsulfat tak mår bra av är i stort sett samma sak som det man finner för hantering av mossa i gräset. Men det tar inte annan påväxt som lavar, mögel, alger osv. Det gör däremot Fulstopp samt Bensaltensid.

Handla en dunk tak gti som du kan koppla vatten till eller köp en ejektordunk samt blanda själv bensaltensid och vatten för att sprida på taket. Tegelplattor kan få en annan färgton av järnsulfatet, men detta är ej så pass att man kommer att tänka mycket på det. Mossan har ju likväl ändrat färgen så det är knappast så att man med tvätt kommer att återfalla till originalet.

Faror som lurar däruppe på taket

Till skillnad från järnsulfat i gräsmattan så kommer man en bra bit ovanför marken med blandningen som man vill sprida på taket. Det här innebär självklart en del faror och man ska tänka på hur man tar sig upp och hur man står och går då man sprider blandningen.

När det därpå är dags för högtryckstvätt så tvingas man likaså tänka på hur man sprayar dän den döda mossan och annat lort. Om man sprutar in vatten under tegelpannorna så kan man orsaka vattenskador på taket och det är ju icke så bra. För den skull låter många mossa samt påväxt regna dän.

Tänk på att införskaffa bra utrustning så att du kan arbeta säkert både då du sprider ut Bensaltensid alternativt Fulstopp och då du tvättar av med högtryckstvätten. Bra skor är ett måste och även handskar och skydd för ögon då mossbitarna skvätter åt samtliga håll.

Hur ofta ska man göra rent på taket?

En del kör tvätten en gång per år medan andra väntar tills man ser mossan igen. Ifall man tänker sig att man använder Bensaltensid eller Fulstopp tak en gång per år så kanhända man icke ens kommer att se någon mossväxt då den aldrig får förankring. Vanligtvis varar en behandling över 4 år utan ny påväxt. Klicka Här för mer information järnvitriol pris.

Man kan ju inte anföra att man på en dag kommer att hinna med både gräsmatta samt tak då man troligen har en stor tomt samt ett grandiost tak, men det är klart att det kan vara praktiskt ifall man planerar in takrengöring och taktvätt en dag då man likväl är ute och jobbar med järnsulfaten därför att på så vis spara tid.