Vilken metod som helst kan man stundtals känna att man vill applicera för att bli av med mossa. Men ska man betala för en mossrivare och gå omkring på tomten med denna eller finns det bättre mossbekämpningsmetoder för mossa i gräsmattan?

Faktum är att det kan funka riktigt bra med en mossrivare men det är inte säkert att det här blir den bästa metoden och särskilt inte om den inte går hand i hand med andra viktiga moment som att gödsla och så mer gräs.

ejektor för att sprida medel på gräs

Mer mossa i gräsmattan med mossrivare

Något som får flertal att välja bort rivaren är att den faktiskt kan medföra mer mossa i mattan. Det finns flera trädgårdsexperter som fullständigt undviker att riva bort mossa och som ser mossrivaren och krattning som onödigt arbete.

När man river upp mossan så kommer man fördela ut sticklingar av mossa som kan leda till mer mossväxt. Tillfälligt så har man mindre mossa i gräset men man har samtidigt spridit sticklingar som kan få nytt fäste och fördela mer mossa över hela gräsmattan.

Bestämmer man sig ändå för att riva upp mossan skall man blanda järnsulfat med vatten och vattna ut detta järnsulfat några dagar innan så den mesta mossan är död när den rivs.

Det ser inte bra ut när man har rivit bort mossan

En annan sak som man ska tänka på är att mossrivandet skadar gräsmattan. Man får platser utan gräs och områden som man måste förvalta och laga för att det inte ska uppkomma fula fläckar. Veckorna efter mossrivningen så ser det dåligt ut och ifall man inte jobbar på rätt sätt med gödsel samt nyodling så kan man få en gräsmatta som ser riktigt vederstygglig ut under flertal säsongen framöver. Vill Du veta mer Klicka Här mossa gräsmatta.

Bättre metoder för mossbekämpning i trädgården

Om du anser att det där med mossrivning verkar vara onödigt göromål så ska du ta en titt på produkter som mossa GTI alternativt själv blanda järnsulfat och vatten. Här får du en blandning av järnsulfat och vatten som kommer att tillintetgöra mossan. Låt den döda mossan ligga kvar, den förvandlas till näring för gräset. Därpå så kan du gödsla och placera ytterligare gräsfrön på mattan.

Tanken med järnsulfat, järnvitriol är samma sak, är att man dödar mossan och att man därpå skapar en omgivning i marken som är bättre för gräset men mindre bra för mossan. Mer näring samt mer gräs är ett effektivt sätt att mota bort mossan på. Kalka gräset vartannat år så är du förvissad på att ha korrekt pH för en perfekt gräsmatta.

Järnsulfat på gräsmattan är även bra för den som vill få ett vackrare gräs då gräset mår bra av medlet. Istället för att lägga ner en massa tid på att riva så kan du alltså vattna med järnsulfat två gånger per år för att fullkomligt av med mossan.

Förena mossrivare med andra mossbekämpningsmetoder

Men kan man inte kombinera rivningen med järnvitriol vatten? Det är klart att man kan kombinera men frågan är om det kommer att göra så högrest skillnad då det viktigaste är att få död på mossan och att därpå se till att etablera en omgivning som är bättre för gräs än för mossa.

Det finns självklart de som anser att det är komisk att ge sig på mossa i gräsmattan med mossrivare och då kan man självklart fortsätta med detta. Men sanningen är egentligen ändå den att det räcker bra med ett effektivt mossmedel, korrekt skötsel, och lite tålamod för att få den perfekta gräsmattan.

Järnsulfat till bra pris, spridarramp, ejektordunk och tillbehör finns i stort urval på allt-fraktfritt.se