Vin framställs från saften från pressade vindruvor, och i enlighet med EU:s definition får vin enbart kallas vin om det framställs av just vindruvor. Vitt vin karaktäriseras av gröna, gulvita eller blå druvor medan rött vin karaktäriseras av svartblå, blåröda eller blå druvor. Det finns mängder av vindistrikt runt om i världen och av den anledningen finns det flera speciella skilda processer av vinframställning.


Tvärstopp påväxtskydd för rena ytor

De absolut äldsta spåren av vinodling och vinframställning är från ungefär 5000 fKr och har påträffats i nuvarande Iran. Med tiden fick vinframställningen allt större utbreddning och spred sig i första hand till de grekiska öarna och därnäst också till Italien och södra Frankrike. Till slut skulle samtliga de områden som ingick i Romariket förknippas med vinframställning och när stormakten föll fortsatte vinframställningen fram till nutid och som givetvis också spridits till återstående världen.

Idag har vinframställningen förenklats på så vis att den kan ske i våra hushåll. Det är emellertid inte jämt hemmabryggningen uppfyller EU:s definition av vin då folk tenderar att prova diverse olika bär, frukter och juicer. Det skänker dessutom möjlighet att lära sig nya och annorlunda recept.

Det centrala momentet för vinframställning hemma liksom för övriga vinindustrin är jäsningen som syftar till att förstora alkoholhalten. För vinframställning hemma handlar man en vinsats som är ett alldeles utmärkt val för den som aldrig tidigare bryggt vin. Det blir mestadels bra resultat och det enda man behöver göra är att följa de medföljande instruktionerna.

En av de främsta faktorerna för att lyckas med sin vinframställning är att vara ingående med renlighet. Vinmäsken är nämligen känslig för föroreningar av olika slag. Det kan handla om att somliga oönskade bakterier kommer i kontakt med mäsken. För den skull är både hygien och ren utrustning oerhört viktigt.

Aktivt kol är en oerhört bra naturprodukt som både är billigt och kan återanvändas. Det fungerar till att rena både vatten samt alkohol. Aktivt kol eliminerar via absorption oönskade ämnen i både vätskor och gaser och används i fall då vanlig filtrering inte kan avskilja vissa ämnen. Inuti kolets porer fastnar föroreningarna när absorption sker.

Man bör beakta att varje vinsats man framställer brukar få sin egen prägel oavsett ifall man följer samma recept. Variationer brukar nästan alltid uppstå, men de kan med tiden bli mindre ju oftare man brygger utifrån ett å samma recept. Anledningen till variationerna beror bland annat på skiftande temperaturer, mognad av frukter o.s.v. Och tänk på att bra jäst påverkar bryggning mer än man kan tro. Ett förslag är att pröva olika jäster till samma vinsats, och på så vis upptäcka skillnader.

Gert Strand AB har över 30 års erfarenhet av skilda varianter av hembryggning, och erbjuder ett av världens mest detaljerade utbud. Företaget har specialiserat sig på bland annat vinsatser för vinbryggning, och utgår från mottot att bryggning skall vara enkelt. De levererar samma produkter till den etablerade vinindustrin men erbjuder via sortimentet en mer anpassad konsumentstorlek och vinsatser utan att för den skull tumma på kvaliteten.

Gert Strand AB rekommenderar den egna vinjästen som finns i sortimentet. Det är en jäst som jäser väldigt rent. Den innehåller näringsämnen som bidrar till en högre alkoholhalt än normalt. Med tanke på att jästen består av mindre socker resulterar det dessutom i snabbare jäsning. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är därför att en del är mer lämpade för fruktigare viner och andra mer lämpade för bryggning då man strävar efter hög alkoholhalt.