Det är så normalt att klaga på mossa i trädgården och man kan ju fundera om samtliga de där tipsen som man får om mossbekämpning i trädgårdstidningar faktiskt fungerar. Har man testat med mossriven eller med järnsulfat mossa mår odugligt av och inte sett någon skillnad så kan det bero på att man I själva verket inte har så bra kontroll på hur mossan lever och fungerar.

järnsulfatspridare

Till skillnad från gräset så har mossan inte ett djupt rotsystem. Den ligger på ytan och är rätt lätt att få bort till exempel med rivmaskin. Men ifall man bara river så kan man räkna med att mossan snart kommer igen för den är ihärdig och börjar växa redan vid 4 grader.

Ett blomstrande gräs med hjälp av järnsulfat mot mossan

När man väljer att processa med järnsulfat mossa inte klarar av så får man en rätt så omedelbar verkan. Det är självklart angeläget att ha koll på järnsulfat mossa dosering så att man inte överdriver eller ger mattan för lite.

Man börjar på våren med att processa gräsmattan med flytande järnsulfat som man sprider med vanlig vattenkanna med spridarramp eller med en dunk som har en spraydel (ejektordunk) och kopplas på vattenslangen.

Har man en markant gräsmatta så kan det vara klokt att införskaffa mossa gti – eller blanda själv 200-250 g järnsulfat och resten vatten upp till 1 liter och inhandla en ejektordunk – så att man lättare får tillgång till vatten och så att man får en automatisk blandningseffekt.

Det är smart att använda järnsulfat mot mossa av åtskilliga anledningar. Gräset blir grönare av järnvitriol och därjämte så får man undan mördarsniglarna som inte tycker om detta ämnet.

Gynnsam teknik för applicering av järnsulfat på gräset

Med god teknik så blir det enklare att sköta gräset. Ifall du anser att det blir för svårt att blanda järnsulfat med vatten och därefter gå omkring med en sedvanlig vattenkanna med spridarramp så kan du se på ejektordunkarna som gör jobbet enklare och som dessutom minskar risken för pulver som flyger omkring i luften och irriterar.

Järnsulfat, Spridarramp, ejektordunk och andra tillbehör finns på allt-fraktfritt.se.

Hur lång tid tar det att få en riktigt grann gräsmatta?

Ifall du då våren kommer står och ser ut över en dyster gräsmatta så kanske du undrar hur lång tid det kommer att ta innan den blir grann igen. Om du använder dig av rätt teknik samt applicerar järnsulfat mossa inte tycker om och dessutom gödslar med naturligt gödsel så kan du allaredan till hösten se stor skillnad. Klicka här genast för mer information mossa i gräsmattan.

Tänk på att använda dig av god teknik och möjligen lägga ut ett tunt jordlager över gräset med fler frön för mer gräs. Detta är ett fint sätt att ge gräset en bättre chans mot mossan som har ett försprång då marken är utan näring.

Men en aning tålamod får man ändå ha för det kan ta över två års tid att gå från en trist gräsmatta till mattan som är riktigt grön och förtjusande. Fast det är bra att veta att man på en säsong kan se skillnad och det skänker ju motivation till att fortsätta med omvårdanden av gräsmattan.