I ungefär 30 år har boken Hemmaframställning av Vin författad av Kjeld Erlandsen funnits på marknaden som har hjälpt både nybörjare och lite mer rutinerade vinbryggare. Det är en av de främsta böckerna inom ämnet och har utkommit i flera olika reviderade upplagor. Boken innehåller mängder användbar upplysning om hur man på bästa sätt brygger sitt vin.

Vad gäller just vin så är det inte ett onaturligt kliv att från att enbart uppskatta att dricka vin även börja intressera sig för bryggning. Den som dricker massor vin och provar olika sorter kommer oundvikligen lära sig mer och mer om smaker, druvsorter o.s.v. Hos vissa uppstår någonstans på vägen idén om att börja brygga eget vin. Dels tycks det kunna bli en utvecklande och rolig hobby och dels finns det möjlighet att tjäna en hel del pengar.

En del folk avstår dock från att börja framställa eget vin p.g.a. tveksamhet samt okunskap. Det är synd med tanke på att processen oftast är enklare än vad man tror. Världens främsta vinexperter förfinar jämt metoder för vinframställning överlag. Det dyker jämt upp nya ingredienser och nya vinjäster som håller en mycket hög kvalité.

Utvecklingen är betydande på så sätt att allt mindre inom all typ av vinframställning lämnas åt slumpen. Massor av framgångarna överlag påverkar i sin tur även processerna för hemmabruk. Samtliga dessa framgångar tenderar att påfallande påverka slutresultatet. Man ska vara noga med att också hemma inte lämna vinbryggningen åt slumpen. Med bättre kontroll över processen desto mer enastående resultat. I boken Hemmaframställning av Vin så betonas just det.

Det krävs en del nödvändig utrustning för att komma igång att brygga vin. Först och främst behövs en hävert som ska användas till upptappning och dessutom till omtappning. Därutöver behövs ett jäskärl och en gummihätta med jäsrör.

Ett förslag är att inför bryggningen skriva ned precis allting som behövs, och även göra upp en lista över de arbetsmoment som ska följas. Allting i anteckningarna ska följas till punkt och pricka. Det medför att du slipper eventuella överraskningar på vägen och ökar dina chanser att lyckas. Med tanke på att det tar tämligen lång tid att brygga en sats så vill man inte gärna börja om från början. Det är även angeläget att utrustningen är ren. Om inte så är det markant risk att det påverkar smaken. Inspektera givetvis så att utrustningen också är hel. Som sagt, det är viktigt att inte lämna någonting åt slumpen.

Den som vill få mer noga upplysning om vinprocessen bör läsa Hemmaframställning av Vin. Är man intresserad av nya ingredienser kommer man inte bli besviken då mycket i boken fokuserar på det. Du kommer erhålla utförliga svar på varför dessa ingredienser används och vilken nytta de gör. Boken fokuserar dessutom på smaksättning och vinprovning. Dessutom står det att läsa om övriga nyheter om starkviner. Tips: Kaffearom 1 Liter till 500-1000 koppar kaffe

Hur får man tag i boken? Det är faktiskt enklare än vad man tror och inom väldigt kort kan du sitta och läsa boken direkt på datorskärmen alternativt via din läsplatta. Boken är nämligen åtkomlig som e-bok genom landets bibliotek. Det bästa av allt är att den är fullständigt kostnadsfri att låna. Det enda som behövs är att registrera sig för ett e-konto.

Ingen tid att förlora, låna Hemmaframställning av Vin, nu