Kjeld Erlandsen konstaterar i sin bok Hemmaframställning av Vin att hembryggning på flera vis är riktigt trevligt. Hans engagemang åt vin är brett och innanför västen har Kjeld mångårig erfarenhet. I boken betonas framför allt framställandet av fruktiga viner.

Hemmabryggningen har fått stora fördelar pga att utvecklingen vandrat framåt. Utrustningen har blivit bättre och man har bland annat utvecklat olika tekniker av jäsning. Allt i takt med att den etablerade vinindustrin nått bättre framgångar. Tanken är att hemmabryggningens kvalitet i större utsträckning ska återge kvaliteten inom den etablerade vinindustrin, om än småskaligt. Det är idag flertal hushåll som brygger vin eller har provat på att brygga.

Naturligtvis är det så att hemmabryggaren kan ta del av de enorma fördelar och kunskaper som utvecklingen av vinproduktion inom den etablerade vinindustrin lämnat efter sig. Resultatet blir i allt större utsträckning bättre och allt mindre lämnas åt slumpen. Det finns således tillfälle att ge vinet en otvetydig riktning redan från början. Dessutom har ingrediensernas kvalitet förbättras, och i synnerhet kvalitén av en del nya vinjäster.

Kjeld Erlandsen menar att hemmabryggning inte enbart är bra för att det är billigt utan för att det är roligt att förbättra sin helt egna produkt. Det blir sannerligen ett husets vin i sin rätta bemärkelse. Med sin bok hoppas han kunna hjälpa hemmabryggare men även tjäna som underlag åt diverse vinklubbar.

Det finns dock en gynnsam fördel med att hemmaframställning av vin är tämligen billigt. Vinet kan användas mer i matlagningen. Det är ett populärt intresse och vin hör ju absolut hemma tillsammans med den gastronomiska glädjen. Ihop med hemmagjort vin öppnas många möjligheter. Varför exempelvis inte använda några flaskor vitt vin att koka fisken i?

Kjeld tipsar även om att gå samman i mindre bryggarlag. Möjligtvis ett glatt gäng goda vänner som har möjlighet att utväxla vetande och erfarenheter.

I Hemmaframställning av vin är det inte bara Kjeld Erlandsens goda bryggarvana som vägleder och ger trygghet åt hemmabryggaren. Han tar också upp tips från andra vinbryggara som han anser vara värda att förmedla.

Den här boken är speciellt nödvändig på så sätt att det finns enormt få böcker på marknaden om vinframställning som ger en motsvarande ingående och utförlig skildring av processen. Hemmaframställning av vin behandlar inte enbart hela den praktiska processen utan ger dessutom tips på andra produkter som bör ingå i vinframställningen. Klicka här nu för mer info Fruityshot 20 ml till 75 cl

Kjeld menar att vintypen i allra högsta grad är beroende av frukten som används och en rad andra omständigheter. Vin brukar delas upp i tre huvudsakliga grupper. Det är rödvin, vitt vin och dessert- eller starkvin. Smakerna av dessa viner inom respektive grupp är fullständigt avhängig bryggprocessen. Men en väsentlig tumregel för allt vin är att endast välja högklassiga råvaror.