Under längre tid har människor uppskattat vin och dess framställning Det finns antika seder av produktion av vin, och i nuvarande Iran har man hittat tecken av vinframställning från 5000 f.Kr. När romarriket bredde ut sig flödade vinet och fram till idag har vinkonstens traditioner spridits och anammats av övriga världen.

Det har därutöver blivit vanligt att gemene man brygger sitt eget vin hemma. Flera anser att det är ett ypperligt tillfälle att själv ha chans att utröna annorlunda vinsmaker. Den som aldrig förr bryggt vin från grunden kan med fördel använda sig av en färdig vinsats. Om samtliga instruktioner följs utförligt så kommer även nybörjaren nå målet och erhålla ett smakrikt vin att njuta av.

En del mer rutinerade vinbryggare brukar dock vilja utgå från egna recept, eller rentav prova fram nya recept under processens gång. Enligt EU:s definitioner så får vin i klassisk bemärkelse, d.v.s. sådant vin som produceras på etablerade anläggningar, enbart kallas vin ifall vinmusten innehåller pressade vindruvor. Den som brygger hemma behöver dock inte leva upp till dom kraven, och det med fördel. Det ger möjlighet att prova att framställa vin på många olika bär och frukter. Det ger det där lilla extra som bidrar till känslan av eget vin.

Det första man bör tänka på innan man sätter igång med hemmabryggningen är att kontrollera så att utrustningen är kliniskt ren. När man brygger vin har man ej råd att tumma på hygienen med tanke på att minsta lilla förorening eller liknande kan omskapa vinets smakkaraktär påtagligt. En annan oerhört betydande del av bryggningen är att se till att vattnet som ska blandas med bären alternativt frukterna är rent.

För att vara på den säkra sidan ska man förädla sitt vatten med hjälp av aktivt kol. Det finns som pulverkol, granulerat kol eller högtryckspressat format kol. Kolets förmåga att förädla beror på kvalitativa aspekter som kolets area i kvadratmeter per gram och porstruktur. Mer info: På denna sajten Liköressenser 50 ml till 2,25 liter

Filtrera vattnet genom i första hand granulerat aktivt kol eller använd pulverkol för att slamma upp det. Reningen bör ske i rumstemperatur. Aktivt kol finns att köpa via Gert Strand AB som har mångårig erfarenhet av hemmabryggning.

Bären eller frukterna ska pressas ner i vattnet för att förjäsas och bilda vinmusten. Tänk på att bryggkärlen som används vid bryggningen inte bör vara för små. Ett vattenlås ska vara placerat vid gummit på locket till bryggkärlen. Det brukar blidas skum under jäsningen de första dagarna och ifall hinken inte är nog omfattande kommer mäsk ta sig ut via vattenlåset.

När förjäsningen är färdig ska vinet omtappas till ett ytterligare jäskärl där den huvudsakliga jäsningen ska äga rum. Jäshinken måste nu vara större än den som används vid förjäsningen. För att tappa över vinet från ena hinken till den andra krävs en sughävert.

Oechslemätare är också en mycket betydande del av redskapen som används vid bryggning. Den används för att dosera sockerhalten i musten. Även ett mätglas måste finnas tillgängligt och vara stort nog att oechslemätaren ryms. Ett mätglas som rymmer 100 ml brukar vara tillräckligt.

Ibland är det faktiskt inte bara sockerhalten som ger utslag på flytvikten när oechslemätare används. Bär och frukters mängder extraktämnen varierar nämligen och påverkar således utslaget annorlunda.

Ta alltid regelbundna prover med hjälp av oechslemätaren. Det är ett mätredskap som har en huvudsaklig funktion under bryggningens gång. Ett tips är att mäta upp tre deciliter vin i ett litermått. Fyll upp 100 ml i mätglaset och sänk därefter ned oechslemätaren för att läsa av värdet.

Notera alla värden noggrant i en bryggjournal. Det ger möjlighet att följa processen och ger kontroll. På så vis undviker man att bli förvånad över vinsmaken i slutändan. Men man bör självfallet inte enbart förlita sig på mätresultat. Man får heller inte glömma bort att smaka av vinet stundtals och verkligen låta det sköljas i munnen för att känna av smaken.

I det sista momentet av jäsningen måste vinet stå i jäskärlet i omkring 2-4 veckor. Exakt tid beror helt på vilken jäst som används, vinets sockerhalt m.m. Efter jäsningen kan man med fördel tappa om vinet och sila ännu en gång.